2016 to do update #2 – Berlijn


Oke week 2 en ik kom m’n regels al niet na (uiterlijk maandag m’n update plaatsen) maar ja Berlijn doet dat met een mens (geen idee ik zeg maar wat). Een week van lopen, veel mooie dingen zien, veel “sorry?? Was sagen sie jetzt mal wieder?!!” (iig in m’n hoofd) en veeeeeeeeel eten. Oke lang verhaal komt er aan, maar dan hebben we ook gewoon gelijk maar alles besproken. 

Maandag
Was een dag van inpakken en wachten tot het tijd was om naar de bus te gaan die om 23.55 zou vertrekken. Het begin van onze reis was al grandioos. Toen de buschauffeur van de halteplaats weg wilde rijden hoorden we een schrapend geluid, alsof de achterkant van de bus op de stoeprand vast zat. Wat denk ik ook echt het geval was. En ik zal je zeggen, het klonk niet bepaald alsof het een goed iets was. Na mysterieus gehamer en gedoe gingen we 15 min later weg dan gepland. Welkom bij Eurolines busreizen. Dan is het nu natuurlijk technisch gezien dinsdag maar dat maak ik zelf wel uit.

Wat volgde was een nacht vol proberen te slapen, proberen het tikkende geluid aan de achterkant van de bus te negeren, elkaar als kussen gebruiken en dan toch maar ieder z’n eigen tweezits, om het uur wakker worden en je stramme stijve lijf zo proberen te positioneren dat het enigszins comfortabel is, en af en toe een stop. 1x drugscontrole, 1x plas pauze (ieuw het was zo vies), 1x omdat de buschauffeurs mega gehaast en panisch iets aan de achterkant van de bus deden waarna we zonder het mysterieuze getik verder reden.

 
Stef met koffie op bank, het Pergamon museum


uitzicht vanuit onze airbnb, waaaaauw wat mooooooi

Dinsdag
Om 7.18 schrok iedereen in de bus wakker van een “ten minutes Berlin” over de speaker. En ja hoor, daar waren we dan. Een blik op de achterkant van de bus liet een met ducktape aan elkaar geplakte bus zien van het niveautje there, i fixed it. Maar goed, we waren aangekomen, heelhuids en twee uren eerder dan gepland. We dronken een vieze maar erg welkome koffie en gingen in het ijzig koude Berlijn op zoek naar onze airbnb. Onze lieve host liet ons binnen en we doken vrijwel gelijk het met paarse panterprint gedekte bed in voor een powernap want ik wilde niet de hele dag chagrijnig zijn. En toen erop uit.

Meer koffie, u-bahn, en de toeristische highlights van Berlijn. De Reichstag, de Brandenburger tor, het Joods herdenkingsmonument (wat overigens heel erg indrukwekkend was). Lopen door de stad en ooh en aah. We besloten die avond te eten bij ‘n vegetarisch tentje in onze straat, Thai Village, waar ze mega veel vegan opties hadden. Lekker veel groente en mango lassie als toetje. We gingen vroeg slapen want ik was alsnog de hele dag chagrijnig (wat misschien ook wel kwam omdat ik die dag ongesteld werd)(waar ik niet op had gerekend dus ik moest in het Duits aan een wildvreemd meisje om een tampon vragen. Weer een ervaring rijker)(wat ben ik blij dat ik geen tampons meer gebruik trouwens, wat een kutdingen)(HA oke onbedoelde slechte woordgrap)


uitzicht mit schnee, ganz geil

Woensdag
Zouden we gaan knallen. We startten met het Hamburger Bahnhof museum wat echt heel erg tof was! Moderne kunst, veel installaties ook enzo. Erg mooi gebouw ook. Er was ook n kunstwerk met allemaal arcadegames. Dat werk vond ik niet per se tof maar OMG DIE SPELLEN. Donkey Kong 4 life yo.

Onderweg naar het volgende museum kregen we korting op ons kopje koffie omdat we niet genoeg contant geld hadden. Tip van de dag! Zorg dat je je portemonnee vol met flappen hebt in Berlijn, want je kunt niet overal pinnen. (Wat is flappen toch een verschrikkelijk woord) (Tip van de dag is trouwens iets wat een docent van me altijd zei en ik vind het heerlijk om het sarcastisch te gebruiken want komaan)


2 grote werken in de entreehal van het Hamburger Bahnhof Museum 

En toen het Naturkunde Museum. Omg. Mega veel opgezette dieren en dieren op sterkwater. En aaah ze hadden ook 3 enorme dino’s en een t-rex! Heel vet en mega bizar om te bedenken dat die beesten gewoon echt hebben bestaan.. Vervolgens bezochten we het Pergamon. Veel oude.. dingen. De poorten van Babylon bijvoorbeeld. En beelden en pilaren enzo. Erg imposant want erg groot.

We aten die avond bij The Bowl. Een vegan restaurant boven een vegan supermarkt naast een vegan schoenenwinkel. Je snapt dat ik aan het huilen was van geluk. Het hoofdgerecht (voor Stef de californian bowl voor mij de macrobiotic bowl) was lekker. MAAR HET TOETJE. Omg het toetje!!!!!!!! Witte chocolade pudding waar ik me gezicht huilend in wilde begraven zoals je dat wel eens in je kussen doet alleen zou je dit dan op kunnen eten en huil je van geluk en niet omdat de wereld stom is en iedereen je haat.


T – FUCKING – REX


nog meer dode dieren + stef, stef is die linker, niet die in die potten. oke goede grap ik stop weer doei.

Na het eten spraken we af met n oude vriend van me die daar nu al ‘n paar jaar woont. Hij nam ons mee naar een rare cocktailbar waar ze meeeega lekkere cocktails hadden. Vraag me niet hoeveel geld ze kostten, maar ach, when in Rome.

Donderdag
Zouden we het rustig aan doen omdat a) we een beetje brakkie waren van de cocktails en b) omdat we dan vrijdag nog helemaal shabam konden gaan. We sliepen een beetje uit, en snorkelden richting het Joodse museum.

Het Joodse museum was raar. Voor als je er nog niet bent geweest; het museum gaat niet alleen over de oorlog, het gaat ook over de joodse geschiedenis, wat resulteert in een ontzettend duaal museum. Aan de ene kant de enorme heftigheid van de oorlog, en ook zeker de manier waarop ze je dit doen beseffen via de architectuur, aan de andere kant een heel interactief gedeelte waar je bijv. een spel kunt doen om erachter te komen wie de beste ‘handelsjood’ is (Stef). Voor mij voelde dat geschiedenis gedeelte compleet ongepast. Ik had ook niet het idee alsof ik plezier mocht hebben, dat voelde respectloos, maar zo hadden ze het wél ingericht. Naja in ieder geval. Eigenlijk vond ik het gedeelte over de oorlog ook niet zo goed gedaan, behálve de ‘void.’ Een smalle betonnen, onverwarmde ruimte, zo hoog als het gebouw, maar met maar 1 kiertje buitenlicht. Oh man.. Ik stond daar in m’n eentje en op het moment dat die grote zware deur achter me dicht ging.. Zo enorm drukkend. De ruimte was zo vol met leegte dat het voelde alsof het je helemaal omsloot, alsof je onderwater was maar dan zonder het water. Wauw, zo enorm sterk. Zo indrukwekkend. Ik wou dat ik beter kon beschrijven wat het met me deed, zo naar en kil als die ruimte was, maar ik vind er gewoon niet de juiste woorden voor.


Naakte chicks in das Altes Museum, gerade cool!

We gingen nog even langs de vegan supermarkt en we kochten witte chocolade, een pakke chai sojamelk (die ik in 1 opdronk waardoor ik toen misselijk was), wat fruit en notenbars en EENHOORN CONDOOMS. Omg zo leuk. Ik zal er binnenkort n maandelijks verhaal over typen oke? Oke. Oja we maakten ook nog zo’n foto in zo’n hokje.

We aten thuis en gingen ‘s avonds in bad want omg chillen ik wil ook een bad. En ging en niet al te laat slapen. Morgen was alweer onze laatste volle dag. Huilie.

Vrijdag
Gingen we vroeg op pad naar het Botanische museum. Ik houd zo van die botanische platen enzo, dus ik had me daar mega op verheugd. Nou. Het beste van die ochtend was dat ik een vos in de sneeuw op het spoor zag (een magisch gezicht) en de mooie huizen die we tegen kwamen opweg naar het museum. Tip van de dag: wanneer in Berlijn, níet naar het botanische museum gaan.


de wandeling richting het Botanische Museum die leuker was dan het museum zelf

Een beetje teleurgesteld bewogen we ons met bus en metro en de benenwagen naar het centrum (ofzo) voor wat faire du shopping. Ik vond niks leuks, Stef kocht een shirt. Nou dat was het wel weer. Oja nog even de Lush in natuurlijk maar niks kopen want ik heb nog 1000 zeep helaas. Oja en we gingen nog 2 kerken in.

Op naar das Altes museum (of die of der, geen idee). Wat gelukkig wél tof was. Hele mooie oude kunst; veel romantisch werk (oa van Caspar David Friedrich!) en ook weer zo’n enorm prachtig en imposant gebouw.

Deze avond wilden we eten bij Let it Be. Maar we hadden het van tevoren misschien íets beter op moeten zoeken want we hadden eigenlijk geen idee waar het was en we hadden geen wifi. We waren beide moe en ik had ook nog eens n beetje honger dus ik was hangry dus dat was mega gezellig. We gaven het bijna op maar toen verschafte de McDo ons wat WiFi en hoewel we mega ver moesten lopen en nog met de s-bahn moesten kwamen we er toch en het was het allemaal waard.


img_1047.jpeg

Alles bij Let It Be dus. Even een leuke anekdote over de laatste foto: Stef moest van mij doen alsof ‘ie een aardappeltje pakken en dat vond hij belachelijk maar hij deed het toch DUS WIE IS NU DE LOSER????? nee oke lufjoebye.

Want OH MIJN GOD WAT LEKKER. Stef had de Thom Yorke en ik de Chrissie Hynde en wedges en salade en omg het was zo goed dat ik eigenlijk niet zo’n zin had om te praten omdat ik veel te druk was met eten. Ik at natuurlijk veel te veel en bestelde toen ook nog een warme choco dus dat was weer heel slim. Zo vol. Oja en toen kocht ik nog een donut voor later want YOLO MATHAFACKAAAS.

We wilden naar de Wilde Renate maar die ging pas om 12 open dus ploften we in een tentje aan de andere kant van de straat neer waar ik een gin & grapefruit nam en Stef bier. We sloten af met 2 bier bij ‘n café tegenover ons huis en gingen toen moe maar voldaan slapen.

Zaterdag
Pakten we onze tassen in, ruimden we op en gingen we op weg naar Sonnenallee om onze blablacar chauffeuse te ontmoeten. (we wilden eigenlijk gaan liften maar halverwege de week dachten we al, fuck die shit het is daar veel te koud voor) Heel erg leuk want de hele auto zat vol muzikanten en t was gewoon mega chillen om zo te reizen. Onderweg begon het mega te sneeuwen en dat was prachtig en ook een beetje eng. Even later werd de weg spekglad, dat was voornamelijk eng. Maar uiteindelijk werd het minder en kwamen we om 22.00 aan in Arnhem om zo met trein en bus om 23.30 weer in onze eigen bedjes te belanden. Moe maar met een hoofd vol prachtige dingen en indrukken.


hoe deze kerk heet ben ik vergeten 

Zondag
Was een dag van uitslapen, tas uitpakken, wassen en me voorbereiden op het etentje van die avond! M’n eerste maandelijkse etentje! Stef kwam eerder om te helpen wat heel fijn was, en zo stond er om 18.30 een tortillataart, cashewkaas dip, guacamole, een salade en heel veel nachos op tafel. Het was maar een beetje stressen en voornamelijk erg gezellig. We deden cluedo en het spel (ook wel who’s the man, ookal 30 seconds) en ik moest zo hard lachen en heb zo veel lopen vloeken op mensen (voornamelijk op Stef) die dingen verzonnen als “poepie poepie kak kak” en “discrepantie” en “de flat van puk van de Petteflet van Annie van Annie M.G. Schmid.”

Ommmgggggggg oke dat was ‘m! Wajo zijn er mensen die dit echt lezen? Ik zou zelf waarschijnlijk hebben van jaja oke dan TLDR. Maar misschien ben ik ook gewoon een lui en naar persoon. En júllie zijn schatjes.


Het pergamon in de steigers 

Even nog Berlijn tips in het kort:
– koop een 3 dagen museumkaart
– bekijk die toeristische hotspots nu maar gewoon
– bezoek de museuminsel musea, het natuurkundig museum en het joodse museum (want ondanks de rare dualiteit was die ‘void’ het allemaal waard, voor mij dan)
– ga eten bij The Bowl en vooral bij Let it Be.
– zorg dat je contant geld op zak hebt en een (metro)kaartje
– teken geen petities van mensen die zeggen dat ze doof zijn, mocht ik ook niet van Stef

Oke zo klinkt het wel heel dwingend maar zo bedoel ik het natuurlijk niet. Behalve die laatste.

Wat ik van Berlijn vond? Onpersoonlijk, groot, groots, individualistisch, maar ook, erg mooie architectuur, veel cultuur, veeeeel vegan eten. Ik wil er graag nog eens in de zomer naartoe en dan net iets langer zodat je niet elke dag 1000 dingen hoeft te bekijken maar je ook wat meer kan chillen (hadden we nu ook kunnen doen natuurlijk maar ja je wilt toch ook wel wat dingen bekijken).

Nou de nieuwe week is alweer begonnen. Een week met werk, m’n pottenbak les, afspreken met vriendinnen, repeteren en met de bus gaan omdat m’n slot en remmen bevroren zijn.


oke, nou wil ik niet de kleffe vriendin gaan uithangen, maar, ahw.

12 Comments

 1. nina || ninamaakt 20 January 2016

  Jee ik heb het helemaal gelezen en ik vond het nog leuk ook ;-) Haha ik moest in ieder geval heel vaak lachen om je flauwe grappen die toch grappig waren. En oh, dat Joodse Museum ben ik ook geweest en vond ik superindrukwekkend. Misschien ook omdat ik een paar maanden daarvoor een presentatie over de architectuur ervan moest houden voor mijn opleiding. Maar dat historische informatieve niet-oorloggedeelte vond ik ook niet echt wat. Maar ik hou eigenlijk ook gewoon niet van geschiedenis, dus ik denk daarom. Maar jee, nu wil ik ook weer naar Berlijn :-)

  Reply
  • Anne-Fleur 23 January 2016

   Hahah ;D Oh wat interessant! Ik vond de architectuur echt zó goed! Man, echt zo goed gedaan, wauw. Goed om te horen dat jij dat ook niet echt iets vond ;) .. aaah ja snel gaan gewoon! Inspiratie op doen voor al je prachtige tekeningen <3

   Reply
 2. LP 20 January 2016

  Geweldig verslag! :-D Ik overweeg nu zowaar ook eens naar Berlijn te gaan (in de lente!), terwijl het niet echt een stad is die me nou zo enorm aantrekt. Voornamelijk vanwege de kunst en het vegan eten, trouwens.

  Reply
  • Anne-Fleur 23 January 2016

   Haha dankjewel!! Berlijn sprak mij ook niet zo aan, maar het is wel echt de moeite waard! Mocht je gaan hoor ik graag je bevindingen :D

   Reply
 3. Madelon 20 January 2016

  Toffe foto’s! En ja Das Altes Museum (of die of der) wil ik ook altijd nog graag heen. Leuk dat je daar bent geweest :) Trouwens die petities heb ik één keer meegemaakt in Parijs. Ze willen je dan geld afhandig maken geloof ik maar ik snapte hem niet helemaal. Mijn moeder had bijna getekend maar gelukkig kwam onze bus als redding haha

  Reply
  • Anne-Fleur 23 January 2016

   Ooh doen ze dat in Parijs ook?.. Ja dat zal ook wel.. Ah zo naar hè! Gelukkig is het goed gegaan ;D

   Reply
 4. Elbrich 20 January 2016

  Wat heerlijk om deze foto’s te zien!

  Reply
 5. Karlijn 20 January 2016

  Het Pergamonmuseum is helaas het enige museum waar ik geweest ben in Berlijn, maar die vond ik ook wel erg mooi. Mijn vakantie in Berlijn was ook wel vol, alle dingen die we wouden gezien in drie dagen gepropt. Was iets teveel van het goede, maar een goede reden om nog een keer terug te gaan :)

  Reply
  • Anne-Fleur 23 January 2016

   Ja er is zooo veel te zien! En 3 dagen is dan al helemaal kort natuurlijk. Idd goede reden om terug te gaan en álles te bekijken!

   Reply
 6. Sanne 21 January 2016

  Fleur je bent ZO grappig. En hahaha ik vraag Lucas ook altijd ‘n kopje koffie vast te houden voor een foto en dat vind hij ook stom dus meestal steekt hij zijn middelvinger op of houdt ‘ie zn kopje op een gekke manier vast. Echt zo tof dat er in Berlijn zo veel vegan restaurantjes en vegan eten en ook een supermarkt en schoenenwinkel. Echt fijn. En oh haha ik moest echt lachen om hoe je schrijft.
  EN haha ik moest wel echt klikken op je TLDR linkje. Dankje. Voel ik me niet zo’n sukkel.
  En volgens mij zijn Stef en jij heel blij met elkaar. Super leuk om te zien Fleur. Echt heeeel leuk om Stef zo te leren kennen ;). klinkt een beetje gek maar ik vind het wel leuk.
  Een paar jaar terug ging ik met Lucas en m’n broertje ook naar Berlijn, ook toen het had gesneeuwd. En ik vond het geweldig, terwijl ik thuis nooit van kou hou. Ik had elke dag super dikke kleren aan en we zorgden dat ons appartement (ook van Airbnb, zo chill) goed warm was als we thuis kwamen. We deden toen ook zo veel op een dag, want dat is inderdaad nou eenmaal wat je doet als je maar een paar dagen hebt. Ik in ieder geval ook. Zo veel mogelijk zien. En als ik ergens langer zou verblijven zou ik ook meer chillen.
  LIEFS

  Reply
  • Anne-Fleur 23 January 2016

   Hahah aahw Sanne, hihi dankjewel :D Hahaha fijn om te horen dat jij daar ook last van hebt ;D (al vind ik het eigenlijk wel heel erg grappig dat ze zo niet meewerken aan de foto’s)(je krijgt de groetjes trouwens van Stef die naast me zit).
   Haha ik weet ook nog niet zo lang wat het betekent hoor, maar ja dat dus ;)
   Ik vind het lief klinken!

   Ahh dat klinkt zo fijn! En leuk dat jullie ook in ‘n Airbnb zaten! Sneeuw in Berlijn is echt zo mooi ja.. Leuk dat je ook in Berlijn bent geweest, is daar ook ergens een blog van?:)

   Reply
 7. Janna 23 January 2016

  Geweldig artikel, fijn dat je het zo leuk hebt gehad. Ik was in de kerstvakantie in Berlijn en ik vond het echt fantastisch. En met sneeuw ziet het er gewoon nóg leuker uit. Vond het ook zo chill dat je in Berlijn gewoon overal vega(n) kon eten. Het leek wel echt veel normaler dan in Nederland. Anyway, mooie foto’s heb je gemaakt!

  Liefs, Janna

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *