Dhanakosa retreat

IMG_5479
Een maand geleden was ik in Schotland, waar ik een week retraite volgde bij Dhanakosa. Een week lang yoga, meditatie, prachtige natuur en af en toe wat stilte. En nu dan eindelijk een blog erover.

Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet schrijven over mijn week bij Dhanakosa. Het was echt fantastisch. Het eten was (allemaal vegan) mega lekker. De 3,5 uur yoga per dag (verspreid over 2,5 + 1 uur) was heerlijk en ik heb nog nooit zo hard gelachen. De omgeving was schitterend. De mensen waren zo zo lief. Alles was zo fijn.

Eigenlijk zagen al onze dagen er ongeveer zo uit:
7 uur werden we wakker gemaakt met een bel
7:30 meditatie
8:00 ontbijt
10:30 yoga
13:00 lunch
16:00 yoga (als je wilde)
17:00 meditatie
18:00 eten
19:45 Shrine room activity

Mediteren deden we in de shrine room een prachtig bijgebouwtje met een houten vloer, zacht licht, en een klein altaartje met een boeddha beeld en mooie bloemen. En alle meditaties waren onder leiding van Acharashraddha (Shraddha voor vrienden en retraitevolgers ;-)). Een heerlijk nuchtere, droge Schots vrouw, die met heel veel passie en humor over het boeddhisme vertelde en hoe ze er zelf naartoe gegroeid was. Elke dag kregen we een klein beetje meer info over het boeddhisme, en elke dag mediteerden we wat langer dan de keer ervoor. We zongen mantras en ik deed zelfs mee (ik vind mantra’s zingen echt verschrikkelijk meestal :’)).
We deden meditatie met ademen als focus (ademhaling tellen etc), de metta bhavana of ook wel ‘loving kindness’, waarbij je vriendelijke gedachtes naar jezelf toestuurt en vervolgens naar iemand waar je blij van wordt, een neutraal persoon (de buschauffeur die je elke dag ziet), een moeilijk persoon en als laatste alle personen bij elkaar en dan steeds meer en meer mensen. En hoewel ik het lange zitten pijnlijk vond, ik heel erg vaak afgeleid was en dacht ‘ommmggg geen zinnnnn ik wil iets anders doen duuuuuurt laang’ vond ik het ook heel erg fijn en leerzaam.

Yoga deden we in twee groepen, we waren namelijk met z’n 28en en er waren twee yoga docenten. Ik ging voor Amber. En o wauw het was zo chill. Veel werk aan de hamstrings, schouders, heupen en rug. VEEL PIJN EN ZUCHTEN EN KREUNEN. Maar ZO hard gelachen. Ze was echt hilarisch en ik zat ook in een onwijs leuke groep met mensen.
Elke middag was er een extra uur (om en om door de ene en dan weer de andere docent) en ik ben naar allemaal geweest omdat ik het zo chill vond, en ook met Ginny (de andere docent) wilde yoga’en. Had ik spierpijn? Omg yass. Maar zo enorm fijn om te doen. Zo veel ruimte om m’n grenzen op te zoeken en ook juist om vervolgens te rusten en te besluiten dat genoeg genoeg is.

IMG_5477

Eten. Alles was vegan. ALLES WAS FUCKING LEKKER. Onze kokkin, Sue (de koks zijn vrijwilligers en wij hadden blijkbaar mega geluk dat Sue er onze week was!) was echt zo tof. Een super lieve vrouw die elke dag weer een fantastische lunch en fantastisch avond eten voor ons verzorgde. Elke lunch een soepje en twee verschillende salades (ik heb elke dag precies bijgehouden wat we aten in een dagboekje maar daarmee zal ik jullie ook weer niet vervelen ;-)). Elke avond weer iets anders smakelijks, ovenschotels, nutroast, aardappels in de schil, rijst, pasta, salades. En elke maaltijd twee keer opscheppen natuurlijk. Want eten. Duh.
Af en toe maakte Sue iets lekkers voor tussendoor; bananenbrood, flapjacks, scones, koekjes. Sue was echt m’n heldin voor de week.
Elke ochtend aten we havermout overigens, gemaakt door een mede-retreater, met rozijntjes, kaneel, pitjes en zaadjes, tahini, en vervolgens geroosterd brood (met boter, jam en yeast extract). Super lekker.

De Natuur was er dus echt rete prachtig. Precies voor de deur van Dhanakosa ligt een meer (of nouja een loch dus, je mag het in ieder geval geen lake noemen van de Schotten) en overal om het gebouw heen liggen bergen en kleine beekjes (die dus eindigen in het meer, die beekjes). Ik ben elke dag wel even gaan wandelen. Naar de watervallen, het bos in, de berg op, naar the viewing point. Fuck wat was dat mooi daar. Een dag zag ik zelfs aan de overkant op een andere bergtop een kudde herten. Ik wou dat ik toen mijn mobiel bij me had, maar helaas. Tijdens de wandelingen waren er fijne gesprekken met de anderen.

De mensen waren echt zo leuk allemaal. Zo verschillend. Veel oud, maar ook best wel wat jong. Voornamelijk mensen uit de UK, maar ook een meisje uit Zweden en Amsterdam. Ik had niet met iedereen per se een klik, maar iedereen was wel echt kei kei lief. De eerste avond dat ik er was moest ik huilen omdat ik gewoon zo gestrest was van de reis en dat ik daar in mijn eentje was, en ook nog eens met allemaal onbekende mensen die een andere taal spreken. Ik dacht echt ‘wtf doe ik hier, ik kan zulke dingen helemaal niet in mijn eentje.’ Maar gelijk werd er gevraagd of het ging, en gezegd dat het wel goed kwam. En de laatste avond van het retreat, tijdens een gesprek met z’n allen, moest ik huilen omdat ik eigenlijk niet meer weg wilde ;-)

Stilte. Het was geen stilte retreat, maar er was wel stilte. We begonnen met stilte van zaterdagavond op zondagochtend. En vervolgens deden we dat elke avond, behalve de laatste. Woensdag bleven we zelfs de hele dag stil (dus van dinsdagavond op donderdagochtend). Ik wist van tevoren niet echt wat ik er van zou vinden, maar ik vond het mega fijn. Die hele dag voelde ook helemaal niet lang. En er werd alsnog gecommuniceerd en nog genoeg grapjes gemaakt, gewoon allemaal in stilte.

Tijdens de week moet je 7 ‘taakjes’ doen, zoals lunch of diner voorbereidingen, tafels klaarzetten, afwassen, schoonmaken etc. Wat soms jammer is omdat je dan minder lang kunt wandelen of kan chillen, maar het is ook heel leuk, omdat je tijdens je taakje ook alsnog leuk kan praten en zo soms met mensen in aanraking komt waar je anders misschien niet zo snel mee was gaan praten.

IMG_5480

Ik weet zeker dat ik vaker terug ga naar Dhanakosa, misschien wel jaarlijks (of vaker als ik ineens vet veel cashmoneys heb), het was echt zo’n bijzondere ervaring in zo’n prachtige omgeving. Ik voelde me ook echt zo zo fijn na afloop. Helemaal chill en zen. En ook nu nog voel ik me beter dan ervoor. Zekerder, chiller, en ik ben (bijna) elke dag blijven mediteren na afloop. Yoga deed ik eerst ook elke dag en toen liep dat een beetje in de soep met kerst en sindsdien niet meer gedaan :’) maar dat komt ook wel weer.
Zoals je misschien gemerkt hebt ben ik ook wat minder op instagram. Een week lang zonder mobiel was echt zo relaxt, en ik merkte dat instagram toch steeds meer een ‘VINDEN MENSEN ME NOG WEL LEUK’ middel begon te worden. Een manier om mezelf leuk te vinden omdat andere mensen (die ik soms niet eens ken) dubbel tikken op een foto waar ze misschien niet eens langer dan 2 seconden naar gekeken hebben.
Het is lastig want ik vind instagram ook hele leuke kanten hebben, dus ik ben nog steeds een beetje aan het bedenken hoe en wat nu. Maar dat komt ook wel weer.

Ik mediteer trouwens via de app Calm. Die hebben ook de metta meditatie waar ik over praatte (net iets anders dan hoe ik ‘m geleerd heb), en andere fijne geleide en open meditaties. Mocht je ook een meditatie app willen proberen is dit een fijne!

Oh man, het klinkt misschien overdreven maar mijn hart maakt echt een sprongetje als ik aan mijn tijd in Dhanakosa denk. Het was zo fijn, zo bijzonder. Echt een heel bijzondere week gehad. En ik ben heel trots op mezelf dat ik het gewoon gedaan heb en er zo vol in ben gegaan.

Ik kan het iedereen aanraden! En als je vragen hebt stel ze gerust hieronder :-)

ps. weet je nog dat ik 9000 woorden geleden zei dat ik ‘niet zo goed wist wat ik moet schrijven’? Blijkbaar toch goed gekomen :’)

11 Comments

 1. Elcke 12 January 2017

  Super gaaf om jou ervaring te lezen. Ik zou er zelf ook graag eens aan willen deelnemen. Ik had gehoord over 1 in Frankrijk. Wie weet ooit. In ieder geval, bedankt voor het delen van jou ervaring!
  Liefs, Elcke

  Reply
  • Anne-Fleur 16 January 2017

   Ik kan het alleen maar aanraden, maar zoiets kon je vast al raden ;-) mocht je er ooit naar toe gaan ben ik alvast erg benieuwd naar jou ervaringen:-)
   Liefs!

   Reply
 2. Angélica 12 January 2017

  Oeii dit klinkt echt heerlijk! Ik wil sowieso elk jaar naar Schotland (dit jaar staat het tripje al gepland ;)) dus misschien wel iets voor volgend jaar :D Yoga <3 Schotland <3
  Leuk om te lezen!

  Reply
  • Anne-Fleur 16 January 2017

   Wat tof! Waar ga je heen? Het is wel echt mega mooi daar allemaal ja. Zo heerlijk onnederlands ook qua natuur (niet dat Nederland niet mooi is maar af en toe iets heel anders is toch ook wel fijn)

   Reply
 3. Saonah 14 January 2017

  Joepie, eindelijk het artikel! Ik was hier zo benieuwd naar! Het klinkt echt fantastisch! Ik wil ook ooit een keer zoiets doen in mijn leven maar jij hebt het gewoon gedaan en ik vind het ook helemaal bij je passen!

  Die app ga ik NU downloaden, want ik vind mediteren maar moeilijk en lastig en het gaat me nooit snel genoeg maar misschien helpt dit :)

  Instagram, gewoon verwijderen als het je niet gelukkig maakt. Ik heb nu al een maand geen social media meer en I LOVE IT. Ik mis niks omdat ik niet weet wat ik zou moeten missen haha. Ik heb opeens zeeën vol tijd.

  Fijn weekend darling, heel veel liefde

  Reply
  • Anne-Fleur 16 January 2017

   Haha ja! Duurde lekker lang hè ;-) Ik zou het echt gewoon gaan doen! Want dan kun je daarna nog heel vaak (als het bevalt) ;-)

   Hoop dat de app helpt! Het moeilijkste is alsnog wel om het gewoon echt te doen natuurlijk.. vind ik dan. En dat ‘niet snel genoeg gaat’ dat hoort er ook allemaal bij denk ik ;-) fijn aan die app is dat je het ook op kunt bouwen qua tijd. 3 min, 5 min, 10 etc..
   Soms heb ik ook gewoon echt geen zin om lang te zitten en soms juist wel.

   Wat tof dat het je zo bevalt zonder social media! Mis je dan geen uitlaatklep ofzo? Of doe je dat op een andere manier?
   Het geeft wel veel tijd ja! Lukt het ook om daar fijne dingen mee te doen?

   Liefs!

   Reply
 4. Marieke | Bluebell Forest 14 January 2017

  Het klinkt alsof je echt een heerlijke week achter de rug hebt! Ik ben zo benieuwd naar de ervaring, volgens mij moet ik ook eens zoiets doen. Alhoewel ik ook wel echt kriegel kan worden van allerlei mega zweverig gedoe…

  Reply
  • Anne-Fleur 16 January 2017

   Haha ja dat heb ik ook hoor :’) daarom was ik heel blij dat het hier zo geleidelijk ging. En het voelde daar ook gewoon heel authentiek en gemeend.. niet zoals je soms in Nederlandse yoga studios lekker allemaal ‘namasté’ loopt te roepen omdat het er maar bij hoort.
   Ik zou het gewoon eens gaan doen! Je kunt ook altijd een weekend proberen ipv een hele week gelijk (en er zijn genoeg retraites in Nederland)

   Reply
 5. Puck 14 January 2017

  Woow dit klinkt zo fijn! Dit ga ik echt onthouden om zelf ook een keer te doen. Het lijkt me echt heerlijk, zo’n vast dagritme voor een paar dagen. En de stilte! Daar ben ik echt benieuwd naar. Eind deze maand ga ik ook voor het eerst in mijn eentje een reisje maken, en ook naar Schotland! Ik ga naar Edinburgh voor 3 nachtjes, dus meer een stedentripje. Maar nu ik deze foto’s zie ga ik ook echt wel op zoek naar wat mooie wandelplekken, ziet er echt zo mooi uuiit.

  Reply
  • Anne-Fleur 16 January 2017

   Jaa cool! Het was inderdaad super fijn dat dagritme! Het gaf zo veel rust.
   Wat tof dat je deze maand in je uppie naar Schotland gaat! Vind je het spannend?
   Edinburgh ook, wat leuk!! Mocht je lekker willen eten, toen ik er was ben ik bij The Jacket Potato eentje met (vegan) haggis gaan eten en dat was zooooooooo lekker! Het zit heel dicht bij Waverly Station (of eh.. als ik de naam van t station goed onthouden heb dan ;) iig dat station midden in Edinburgh)
   Super veel plezier alvast!!

   Reply
 6. Sanne 4 March 2017

  Fleur waaaaauw ik vind het zo super knap dat je dit bent gaan doen!
  Wat gaaaaaaf!!!!!
  Ik wist natuurlijk wel dat je naar Schotland was geweest en dit is dan heel leuk om nog even te lezen :).
  Lijkt mij namelijk mega spannend. In zo’n groep met mensen die je niet kent in een ander land, wauw.
  En wat prachtig wat je erover schrijft. Ik heb al eens eerder gelezen bij iemand op een blog over zoiets.. dat was echt een hele stilte week, ook met vegan food en meditatie en yoga en het klonk geweldig en ik dacht meteen DAT WIL IK OOK en daarna is dat idee weer weggezakt en nu ik dit van jou lees denk ik weer hetzelfde. Het moet echt een mega mooie ervaring zijn en wat mooi dat je niet eens meer weg wilde zelfs. Wat fijn Fleur :). Zo goed dat je je zo ontwikkelt en dat is leuk om te lezen en te zien :).
  Ik heb wel een vraag. Ik heb heel even meditatie geprobeerd maar het werkte niet (Guusje in de buurt enzo :p) en ik heb een piepklein beetje ooit yoga geprobeerd. Ik ben niet de meest sportieve persoon en ook niet mega slank of zelfverzekerd over m’n lichaam en ik denk nu al van wat als m’n buik geluiden gaat maken tijdens de yoga en meditatie :’) en ik zie beren op de weg zoals je merkt, maar dit moet echt helemaal geweldig zijn. Dus. Zijn dat dingen waar ik me druk om moet maken? Moet ik yoga ervaring hebben? Haha.
  En wat super fijn dat je zo’n geluk had met Sue ;) klinkt super allemaal.
  Mooi om te lezen Fleur! Dankje voor het delen :D.
  Liefs

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *