Keramist, consulent, maddafakking #girlboss

Schermafbeelding 2017-03-12 om 10.48.02
Als ik even terug kijk op de jaren na mijn opleiding tot nu. Complete verwarring en “WAT MOET IK MET MIJN LEVEN” en wanhoop en denken dat het enige wat ik ooit nog zou willen moeder zijn is (wat ook prima is, als dat je enige doel is in het leven, ik wil het zeker ook ooit zijn, maar dat kan niet mijn enige doel zijn). Ik bedoel, kijk naar de tekst hier rechts. Geen idee wat ik met mijn leven moet. En nu, eindelijk, begint het vorm te krijgen. EN DAT IS VET CHILL. Ik ga, beste kinders, namelijk weer studeren. En geen universitaire of HBO studie. Ik ga een keramist worden. En daarnaast? Daarnaast wordt ik hopelijk ook nog eens Sensiplan consulent en dus allround fucking girlboss.

Sensiwat?
Sinds ik er achter kwam dat hormonale anticonceptie niks (voor mij) is. Begon ik me te verdiepen in de vrouwelijke cyclus. En dat heeft me eigenlijk vanaf het begin niet meer losgelaten. Naast dat ik er zelf veel over lees, val ik er ook iedereen die horen wil (en niet) mee lastig: ik gebruik een menstruatiecup, ik gebruik een thermometer om te zien wanneer ik vruchtbaar ben, ik ben nog steeds niet zwanger.

Ik leerde deze methode via het boek ‘Taking charge of your Fertility’ dat ik destijds zomaar cadeau kreeg van een van m’n zussen. Ik maak eigenlijk alleen gebruik van de temperatuurshift (die geeft je eisprong aan, en daarna ben je dus niet meer vruchtbaar en kun je onbeschermde seks hebben). Maar vlak na je ongesteldheid zit ook een onvruchtbare periode. Dit vind ik toch wat spannend nog, dus om dit te leren ga ik deze cursus doen. Maar niet alleen om dit te leren, ook omdat ik steeds meer merk hoe belangrijk ik het vind dat meer mensen weten dat het ook zo kan. De pil begon als een vorm van vrijheid, maar dat is het ondertussen al lang niet meer: de bijwerkingen zijn vaak erg heftig, en zodra een meisje haar eerste ongesteldheid krijgt wordt de pil voorgeschreven. Omdat er zoveel verandering is in de puberteit merk je als vrouw pas dat je last hebt van de pil als je er 10 jaar later mee stopt. Dit is gewoon niet oke! Daarnaast legt het alle verantwoordelijkheid en alle lasten bij de vrouw. Terwijl anticonceptie echt niet alleen belangrijk voor de vrouw is, ik bedoel, als man wil je toch ook seks kunnen hebben zonder gelijk een kind te hoeven krijgen? (en in een relatie is het ook wel eens fijn zonder condoom seks te kunnen hebben)
Daarnaast vind ik het eigenlijk absurd hoe weinig wij van ons eigen lichaam weten! Als je weet hoe je cyclus werkt kun je er je voordeel zelfs mee doen.

Sensiplan werkt op dezelfde manier als ze in ‘Taking charge’ beschrijven. Ze geven cursussen door heel Nederland, en daarnaast hebben ze dus een consulentenopleiding.
Het gaat nog wel even duren voor ik dit hele traject door ben (ik moet sowieso wachten op genoeg belangstelling voor de cursus om te beginnen)(dus wil er nog iemand in Utrecht?), maar in de tussentijd houd ik jullie graag op de hoogte. Straks kan ik dan gewoon vrouwen echt hiermee helpen! Dan heb ik alle kennis op dit vlak en weet ik gewoon echt waar ik over praat! ZO COOL. (vind ik dan :’))

Klei
En ik ga dus de opleiding tot keramist aan de SBB te Gouda doen!! Dit is een 3-jarige opleiding, waarin je één dag in de week les hebt. Je leert draaien, handvormen en alle technieken, processen en theorieën van het keramische vak!
Als het goed is ga ik alles dan ook zó goed kunnen dat ik ook hier les in kan gaan geven! En gewoon vet veel shit kan blijven maken! Ik merk al wel dat ik verbeter, maar het volgen van zo’n opleiding.. dan weet je gewoon écht hoe het moet en wat je aan het doen bent. Onwijs veel zin in!!

De leven
Het is zo fijn om eindelijk weer een flow (niet de menstruatie-versie) te voelen. Om te voelen dat ik ergens echt vrolijk van word. Dat mijn hart er een sprongetje van maakt en harder gaat kloppen. Dat ik echt iets heb gevonden waar ik tijd en energie in wil steken, en waarvan ik de stomme dingen met liefde voor lief neem. Dat was met muziek op een gegeven moment gewoon weg. En aangezien ik vanaf mijn 16e dacht singer-songwriter te zijn voor de rest van mijn leven, was het gewoon mega beangstigend toen ik het ineens niet meer wilde en niet meer wist wat dan wel. Of ik ooit mijn geld kan gaan verdienen met keramiek (verkopen+lesgeven) en het praten/cursus geven over antihormonale conceptie, dat weet ik niet. Ik hoop het natuurlijk heel erg maar het is nog steeds geen marketing en communicatie (wat ze blijkbaar OVERAL willen dat je dat gestudeerd hebt)(ROT OP).
Maar misschien zo samen met mijn super leuke werk bij Werfzeep, en eventueel nog wat kleine dingen.. ik kan het me ineens stiekem voorstellen en dat maakt me echt gelukkig!

Sowieso het idee dat ik straks weer echt moet leren en studeren, gewoon zin in. Omegotje, zou je m’n mentor van de middelbare school niet moeten vertellen. Die gelooft dat nooit.

Een vraag
Ik vind Patreon een onwijs vet concept: makers met een (kleine) financiële bijdrage ondersteunen zodat ze net wat meer vrijheid hebben. En ik zat er aan te denken om ook een Patreon aan te maken. Hier zou ik dan filmpjes vanuit het atelier maken (maakprocessen van het kleien), blogs schrijven over de vrouw en haar cyclus, jullie invloed geven over wat jullie zouden willen zien, als eerste nieuwe dingen vertellen, en bijvoorbeeld als eerste toegang tot nieuwe shopupdates geven.. en nog meer, maar wat? Of moet het maar over 1 ding gaan in plaats van keramiek, illustratie én cyclus?
Wat zouden jullie hiervan vinden? Ergens heb ik ook wel een beetje zo’n ‘schooier’ idee in m’n hoofd, en het idee van, ja ík wil een maker zijn en 2 opleidingen tegelijk gaan volgen, dan moet ik ook zelf de consequenties dragen.. maar aan de andere kant, je wordt natuurlijk ook alleen supporter als je dat zelf wilt (en je kunt stoppen wanneer je wilt).
En naast jullie mening over het gehele concept: wat zouden jullie dan willen zien, willen lezen, willen leren, willen horen, én niet geheel onbelangrijk; willen krijgen als bedankjes voor het supporten?

Ik ben echt heel erg benieuwd! En zou jullie mening en ideeën hierover echt heel erg waarderen!!

Ok ik ga maar eens heel snel douchen want ik ga zo naar Veggieworld!! ZIN AN.
Liefs!

12 Comments

 1. Desi 13 March 2017

  Wat super vet dat je die opleidingen gaat volgen! Kan me voorstellen dat het heel erg fijn is om nu te weten dat je dit echt wilt en dat je er enthousiast van wordt. Dat sensipan klinkt echt heel erg interessant. Gebruik jij een gewone thermometer of the ladycomp?

  Reply
  • Anne-Fleur 23 March 2017

   Ja dat is echt zo fijn! Zeker met het gevoel van die onzekerheid nog goed in m’n hoofd.
   Ik gebruik een gewone thermometer van de hema, je krijgt met die cursus eentje die nog wat preciezer meet (2 getallen achter de komma ipv 1 bij die van de hema). Maar ik las geloof ik ooit in Taking Charge dat dat ook prima kan. Je zou het dus heel low key een beetje bij kunnen gaan houden zonder gelijk honderden euro’s te moeten besteden, die bij de hema is 4€ namelijk ;-)

   Reply
 2. nina || ninamaakt 13 March 2017

  Whoohoo yay voor fijne plannen en die dingen doen waar je hart honderdmiljoen sneller van gaat kloppen! Ik vind je Patreonplan zeker een tof idee! En juist met alle drie de onderwerpen/dingies. Ik zou je wel willen steunen. :-) En ha, ik herken die schooierstruggles. Ben er zelf ook mee bezig, en vind het allemaal keispannend en ben bang dat de teller op nul blijft en het dan zo’n zielige bedoening wordt. Maar vooruit, misschien toch maar gauw eens launchen, die pagina. Ok hoera doei!

  Reply
  • Anne-Fleur 29 March 2017

   Ahh dat is lief!! Wat tof dat je er ook mee bezig bent.. spannend hè.. :/ idd dat ‘wat nou als niemand me steunt en iedereen me stom vind’.. maarja je kunt het altijd proberen, het zegt natuurlijk niet echt iets over jou (of mij) als iemand je geen geld gaat geven.
   Dus jaaa doen!;-) liefs!

   Reply
 3. Femke 13 March 2017

  Patreon zou ik gewoon doen, en dan ben jij de eerste die ik zal sponsoren want jouw concept vind ik gewoon echt helemaal te gek. Laatst las ik nog een andere blogpost over Patreon van IKBENIRISNIET, die moet je eens opzoeken (: Zolang je maar een kleine aanhang volgers hebt die je willen steunen moet dat goedkomen! (En by the way, ik zou zo graag een pottenbak-cursus willen volgen maar bijna nergens kan je een één-daagse cursus/workshop vinden. Weet jij misschien iets leuks?)

  Reply
  • Anne-Fleur 28 March 2017

   Dat vind ik suuuper leuk om te horen Femke! Wat lief!!
   Ik las inderdaad ook haar blog! Interessant wat ze erover schrijft.. sowieso een toffe chick:-)
   Ja bij Werfklei doen ze nu geloof ik een maandelijkse workshop waar iedereen zich voor in kan schrijven! Er moet een minimum zijn geloof ik, maar je hoeft dus niet met een hele groep een workshop te boeken.
   Zou ik je zeker aanraden!! X

   Reply
 4. Karlijn 15 March 2017

  Echt heel interessant, de opleiding van Sensiplan! Aan de ene kant wil ik me er ook in verdiepen, aan de andere kant ben ik te lui want er is op dit moment 0,0% kans op zwangerschap in mijn leven. Dus ja, ik ben wel benieuwd naar blogjes daar over! :)

  Reply
  • Anne-Fleur 29 March 2017

   Hahah ja oke kan me voorstellen, maar kan het je echt aanraden om het gewoon te doen om je lichaam te leren kennen en je cyclus te begrijpen! Maar goed, zoiets zei ik al eerder geloof ik ;-)

   Reply
 5. Lisa 19 March 2017

  Aaah allemaal vet chille dingen, inderdaad! Echt supercool dat je ook nog die opleiding tot Sensiplan-consulent gaat doen. Het klinkt alsof je leven aardig de goede kant opgaat!
  Wat betreft Patreon: ik zou het denk ik op één ding richten, ik denk dat mensen het wel leuk vinden om een beetje over van alles te lezen maar dat mensen die écht geïnteresseerd zijn in bvb pottenbakken eerder hun portemonnee trekken als ze weten dat het alleen daarover gaat en niet over ook dingen waar ze minder geïnteresseerd in zijn. Maar goed, ik heb er geen ervaring mee, dus ik weet het ook niet precies, dit is gewoon mijn ~gevoel~ :’)

  Reply
  • Anne-Fleur 29 March 2017

   Haha ja dat lijkt me ook wel het beste.. het lastige is dat ik over beide dingen gewoon vet gepass-kots-ioneerd ben (ik heb een sterke tegen het woord ‘passie’ en alle vormen ervan)(misschien is dat het millenial-cynisme-syndroom). Maar bedankt voor het delen van je ~~~~~~~GEVOEL~~~~~~~

   Reply
 6. Sanne 22 March 2017

  Lieve Fleur wat is dit leuk om te lezen!
  Wat ontzettend fijn dat je die flow weer voelt en dat je merkt dat je happy wordt hiervan.
  Ik word er ook helemaal blij van! Je houdt je echt bezig met de belangrijke dingen in het leven, zo zie ik dat iig :) je lichaam en iets doen waar je blij van wordt! Ik ben nog steeds een slaaf van de pil en jouw blog heeft me wel echt aan het denken gezet (en inderdaad, het is iets van de man en vrouw natuurlijk.. nooit zo bij stil gestaan). Ik vind het zo goed en tof dat je je eigen lichaam zo hebt leren kennen en daarop vertrouwd (want dat kan natuurlijk ook gewoon). Mij lijkt het namelijk echt terrifying..
  Dus jaaa echt wauw dat je de Sensiplan consulentenopleiding gaat doen! Via je blog motiveer je al (de cup en ook het temperatuur opmeten), dus kan je nagaan als je straks die opleiding hebt gedaan! Hoe gaaf!
  En JA voor Patreon! Hou het vooral heeeel erg bij jezelf en wat je zelf boeiend vindt, Het klinkt natuurlijk een beetje als een ratjetoe, maar ik ben in alle drie geïnteresseerd, haha. Dus aan mij heb je niet zo veel, hahaha. Ik zou sowieso al meedoen :).

  <3

  Reply
  • Anne-Fleur 29 March 2017

   Wat een lief berichtje Sanne! Heel tof om te horen dat je er door aan het denken gezet bent! Het is natuurlijk wel een lastig iets om je in te verdiepen, want (net als met veganisme) horen er best wel grote consequenties aan bepaalde dingen beseffen en keuzes maken..
   In het begin was het ook dood eng hoor, maar ik kon gewoon zien dat ik bijna een jaar lang gewoon mijn cyclus kon voorspellen, het móest dus wel kunnen:-)
   Hahah dat is vet lief! Xxx

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *