Leeszaal Rotterdam

IMG_0463
Toen ik bij mijn zus in Rotterdam was zei ze: “Oh jij moet echt even naar de Leeszaal, dat vind je denk ik wel leuk.” Uhm. Understatement van de eeuw kan ik je vertellen. Vorige post schreef ik al dat ik een aparte post aan de Leeszaal wilde wijden en bij deze. Voor alle boekenwurmpjes. You’re welcome.

Ok, de Leeszaal is een soort van combi tussen een bieb, tweedehands boekenwinkel en een buurtcentrum. Wat echter bijzonder is? Je mag de boeken gewoon gratis meenemen (You had me at gratis, zei elke tatta ever). Er is natuurlijk wel een limiet, maar voor Engelse boeken (en ik lees alleen maar in het Engels) was dat 10. TIEN BOEKEN. Ik was het niet van plan maar ik ging toch echt met 11 boeken in mijn tas de Leeszaal weer uit (1tje was een autobiografie die ik als cadeautje weg ga geven).

Even wat verdere info over de Leeszaal gepikt van de website:

De Leeszaal is van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 open. Je kunt er boeken brengen en halen. Onze collectie bestaat momenteel uit 7000 boeken. De boeken neem je gewoon mee, zonder administratie. Als je het boek uit hebt, kan je het terugbrengen, of niet. Er zijn dagelijks vijf kranten, Nederlands, Chinees, Turks. Er zijn computers en er is wifi via de bovenbuurman. Mensen houden er werkbesprekingen, komen er rustig werken, of even een kopje koffie drinken en een krantje lezen. Daarnaast is de Leeszaal een plek waar van alles georganiseerd wordt of waar je van alles kunt organiseren. Er zijn taallessen. Een kinderprogramma. Het programma Puntkomma Muziek. Literaire maaltijden. Dichtersavonden. ZZP-ontbijten. Boekpresentaties en boekpreviews, debatten over laaggeletterheid, burgerparticipatie, en sociaal ondernemerschap; filmavonden en nog veel meer.

HOE LEUK IS DAT!!!! Waarom is dit in Utrecht niet?!!

Het wordt allemaal gerealiseerd met behulp van vrijwilligers, en natuurlijk is het belangrijk dat mensen hun boeken daar blijven doneren, of dat ze ze terugbrengen als ze de boeken gelezen hebben.
Wat dat betreft extra jammer dat het in Rotterdam zit, want ik zou heel graag boeken die ik niet meer hoef naar ze toebrengen.. maar ja, moet ik dan een doos van 30 kilo vol met boeken de trein in gaan slepen? Naja goed. Misschien kan ik er eens een keertje optreden! Want dat doen ze dus ook wel eens.. oke, weer hard op aan het nadenken.

OKE DAN GA IK HET NU OVER DE BOEKEN HEBBEN DIE IK MEENAM!!!!!!

IMG_0452

OMG. Ze hadden 2 boeken van Margaret Atwood!! Die ik natuurlijk beide mee móést nemen. The Handmaid’s Tale heb ik al, maar aangezien het een van mijn lievelingsboeken is wilde ik ‘m heeeeel graag meenemen om cadeau te kunnen doen. Hetzelfde met Eating Animals, Watership Down, Nineteen Eighty-Four, en Extremely Loud & Incredibly Close (niet echt een van mijn lievelingsboeken, vond ‘m wel oke, maar iemand die ik kende wilde ‘m graag nog eens lezen en ik had die van mij net afgestaan aan een van m’n zussen).

Voor mezelf nam ik dus mee: Paula, The Millstone, Tender is the Night, Life Before Man en My Family and Other Animals. Van die laatste had ik nog nooit gehoord, maar de achterkant klonk leuk, en omegotje, ik moest tijdens de proloog van het boek al hard op lachen. Nu al blij mee.
Ik ben ook super benieuwd naar Life Before Man, een boek van Margaret Atwood waar ik eigenlijk nog nooit van gehoord had. En de andere 3 ben ik ook benieuwd naar natuurlijk.

IMG_0444
Bonusfoto van Sammie in de puinzooi die ik mijn kamer noem! Ik gedij het best in chaotische omgevingen, zal ik maar zeggen. Of het waar is.. naja.. stel eens niet zulke lastige vragen.

Ook gratis boeken? –> De Leeszaal, Rijnhoutplein 3 Rotterdam

18 Comments

 1. Karlijn 25 August 2015

  Whuut, waarom is dit inderdaad niet in Utrecht?? Het klinkt echt als een geweldige plaats. Ik weet wel dat je in Hoogcatharijne Boekspot hebt, waar je gratis een boek kan achterlaten en meenemen. Maar volgens mij is dat best wel klein!

  Reply
  • Anne-Fleur 25 August 2015

   Oeehh oja daar heb ik ook wel eens van gehoord! Moet ik ook maar eens een kijkje nemen dan.. dank voor de tip!

   Reply
 2. nina || ninamaakt 25 August 2015

  O wat awesome! Klinkt fantastisch! (zo enthousiast dat ik eerst fantastastisch typte). Maar ehm, rotterdam. Waarom is dat niet in Assen/Groningen?

  Reply
  • Anne-Fleur 26 August 2015

   Haha jaa zo fantastasisch is het ook!;D Jammer he dat zoiets alleen in Rotterdam is..

   Reply
 3. Sanne 25 August 2015

  Hahaha ik moet hardop lachen om jouw ‘omegotje’.
  Ik ben zo blij dat jij dit hebt ontdekt en ook zo blij dat het niet alleen op vrijdag open is! Misschien ga ik er morgen wel huiswerken en gelijk boeken meenemen (oké misschien niet slim, dat wordt dan niet huiswerken maar boeken bekijken en lezen). Je hebt zulke mooie boeken uitgekozen (qua hoe ze eruit zien, ik ken ze namelijk bijna allemaal niet, maar volgens mij zijn het ook prachtige boeken qua boek als ik jouw enthousiasme lees) en haha, ik moest ook lachen om dat het het understatement van de eeuw is. Oké ik moet niet elke keer zeggen wat ik zo grappig vind (of wel?) – je schrijft gewoon zo leuk Fleur!
  Geniet van je boeken (ik hoop dat je goed mee kon sjouwen vrijdag en zaterdag), liefs!

  Reply
  • Sanne 25 August 2015

   Ah, ik zie dat de zomeropeningstijden op vrijdag van 10 tot 2 waren :). Ik denk toch echt dat ik er morgen ga studeren hoor! En zoeken of ik nog wat boeken heb om in te leveren bij de Leeszaal :).

   Reply
  • Anne-Fleur 26 August 2015

   Jaa super fijn dat ‘ie nu weer veel vaker open is! Ben benieuwd of je er echt naartoe geweest bent om te huiswerken en ook echt huiswerk gedaan hebt (en hopelijk mooie boeken gevonden!;))
   Hahah wat lief, dankjewel!! Liefs!

   Reply
 4. Hester 25 August 2015

  Oké ik zou me officieel vet illegaal voelen als ik zonder met mijn pinpas te zwaaien een gebouw uit zou lopen met nieuwe boeken onder m’n arm, maar hoe fijn is dit concept inderdaad?! Ik woon toch redelijk dichtbij Rotterdam dus ik ga het zo eens opzoeken. Vraag me alleen af of er niet alleen oude boeken staan, want ik kan me voorstellen dat mensen er vooral oudere boeken dumpen die ze toch niet echt meer goed kunnen verkopen en over het algemeen is mijn boekensmaak wat jonger. Maar dan alsnog is het een heel fijn concept.

  Reply
  • Anne-Fleur 26 August 2015

   Hahah jaa zo voelde ik me ook wel ja.. ik liep nog even onzeker naar de balie en zei … moet ik nu nog iets… doen? Neee zei ze, je mag gewoon alles meenemen! Haha zo gek!
   Nouja bij die Engelse boeken die ik had zaten al 2 bij van Jonathan S Foer, die toch redelijk nieuw zijn.. en het Nederlandstalige aanbod was nog veel uitgebreider en volgens mij ook wel nieuwe (heb niet echt gekeken maar zag ‘n paar redelijk nieuwe titels staan).
   Je moet natuurlijk altijd geluk hebben.. maar er zit vast altijd wel íets leuks bij!

   Reply
 5. LogPoes 25 August 2015

  Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik ga er na mijn studie maar eens wat boeken langsbrengen die nog prima zijn, maar die ik toch niet meer ga herlezen want so many books, so little time. :-)

  Reply
  • Anne-Fleur 26 August 2015

   Oohh leuk! Haha ja herkenbaar ;) zullen ze vast heel blij mee zijn!

   Reply
 6. Hanneke 26 August 2015

  Ooooh I like! Ik heb bedacht dat ik alle leuke bibliotheken en boekhandels wil bezoeken in Nederland. Ik word daar zo blij van. Deze gaat op mijn lijstje!

  Reply
  • Anne-Fleur 26 August 2015

   Wat een leuk idee!! Oehh ga je dan ook naar the ABC? En Waterstones?;)

   Reply
 7. Sjors 27 August 2015

  Cool! Daar moet een exemplaar van Ik Hoor Paarden heen :P Erg leuk dit soort initiatieven. In het winkelcentrum waar ik op kantoor zit, staat een boekenboom, waar mensen boeken mogen pakken of neerleggen. Tien boeken vind ik wel veel trouwens; je zou denken dat er dan al gauw niets meer over is, maar blijkbaar niet :)

  Reply
  • Anne-Fleur 28 August 2015

   Haha jaaa dat is vet cool!! En wat leuk, word daar gebruik van gemaakt? Of ja waarschijnlijk houd je het niet zo nauwlettend in de gaten ;)
   Ja veel hè! Maar er zullen waarschijnlijk gewoon niet heel veel mensen Engels lezen..? Van Nederlandse boeken mag je er dus ook maar 3 of 5 ofzo.

   Reply
 8. Lisa 29 August 2015

  Ooh ik ken dit wel maar ik ben er nog nooit geweest! Wat een gemis, blijkt nu. Ik ga binnenkort eens en dat neem ik wel meteen wat boeken mee ;) Echt leuk! Veel plezier met al je boeken!

  Reply
  • Anne-Fleur 5 September 2015

   Jaaa echt doen!! :D En daar zullen ze vast blij mee zijn haha!

   Reply
 9. […] ik op het moment in bezig. Het is hilarisch en prachtig beschreven. Echt zo blij dat ik deze bij de Leeszaal vond en ‘m meegenomen […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *