Maandelijks verhaal #11 – PMS


Jeeeee weer een maandelijks verhaal! Naar mijn idee veel te lang geleden. Deze keer eentje over PMS, premenstrueel syndroom. Iets waar ik zelf sinds een jaar ongeveer mega last van heb, en vervolgens onderzoek naar ben gaan doen om te kijken hoe ik het kan verminderen. Want PMS kan een dikke vette bitch zijn.

Wat is PMS?
Premenstrueel syndroom speelt zich, zoals de naam al zegt, vóór de menstruatie af. Vanaf de ovulatie kunnen de klachten ontstaan, en deze nemen dan weer af op het moment dat je ongesteld bent (al kunnen de klachten ook enkele dagen tijdens de menstruatie nog aanhouden). 5 op de 100 vrouwen hebben er last van, hoe ouder je bent (hoe meer cycli je door hebt gemaakt) hoe meer kans op PMS (LEUK VOORUITZICHT HE).
Het is nog steeds niet echt duidelijk waarom PMS ontstaat, maar wel dat het waarschijnlijk iets met hormoonschommelingen te maken heeft. Het zou ook met oestrogeendominatie te maken kunnen hebben, met stress, of psychosomatische dingen als negatieve ervaringen rondom vruchtbaarheid.

De symptomen
Er zijn over 100 symptomen voor PMS, maar enkele zijn:
– Opgeblazen gevoel/vocht vasthouden
– Pijnlijke borsten
– Hoofdpijn
– Rugpijn, spierpijnen
– Stemmingswisselingen
– Prikkelbaarheid
– Somberheid, angst, boosheid
– Zin hebben in zoet eten
– Gespannen zijn
– Vermoeidheid
– Vet haar

PMS kan er echt voor zorgen dat je een ander mens wordt en jezelf gewoon niet meer herkent. Ik had dat ook echt heel erg. Boos om van alles en nog wat, mega onzeker, super geprikkeld, nergens mee om kunnen gaan, en ook nog eens vét pijnlijke borsten.
Stef en ik hadden een tijd lang altijd wel één keer in de maand vet veel ruzie, op een gegeven moment dacht ik ineens aan PMS.. ik ging bijhouden wanneer ik me sip, boos, prikkelbaar etc voelde in m’n cyclus app en al mega gauw ontdekte ik dat die ruzies altijd vlak voor mijn ongesteldheid waren.. FUCK YOU PMS. Ya bitch.

Wat kun je er aan doen?
Aangezien de oorzaak niet duidelijk is, is het ook niet helemaal duidelijk hoe PMS klachten te verlichten. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen.
– Sporten, beweging is sowieso goed, maar sporten helpt ook op hormonaal niveau
– Afvallen, een gezond gewicht zorgt voor een betere hormoonbalans
– Veel groente eten (Jaaaaa GO VEGAN)
– Verminder stress (OK JOE! DOE IK FF! LEKKER MAKKELIJK)
– Minderen/stoppen met koffie, roken, alcohol
(Eigenlijk dus een gezonde levensstijl aanhouden)

Wat je daarbij kunt doen, en wat mij erg geholpen heeft, is het nemen van supplementen. De supplementen die genoemd werden in verschillende bronnen zijn:
– omega 3 vetten
– b12, of een vitamine b-complex
– calcium
– magnesium
– d3
– teunisbloemolie

Overal staat altijd bij, raadpleeg eerst een arts voordat je supplementen gaat slikken maar.. doet iemand dat ooit echt? Naja, misschien was ‘t slim geweest, maar ik had daar geen zin in.

B12 slikte ik al en ik had tijdens mijn laatste bloedtest een teveel aan een van de B vitamines (ze zijn over het algemeen oplosbaar maar bij sommige mensen niet ofzo). Ik gebruik afwisselend B12 van solgar of van holland&barrett huismerk.

D3 slikte ik ook al, omdat ik daar een ernstig tekort aan had. Een tekort aan D3 kan ernstige klachten geven (vermoeidheid, angst, depressie etc) en eigenlijk kan het voor niemand (zeker in NL) kwaad om D3 te slikken. Ik gebruik vegan D3 van vitabay.

Calcium kocht ik ook bij de H&B, huismerk versie. In kauw vorm en vegan!

Magnesium kocht ik bij de vitaminstore maar gebruik het uiteindelijk niet echt.. had niet het idee dat het heel erg hielp.

Algenolie (omega 3) gebruik ik van Royal Green, ook te koop bij de H&B. Sowieso fijn om bij te slikken als je vegan (en vrouw) bent!

Teunisbloemolie kocht ik via iHerb omdat dat de enige vegan was die ik kon vinden (bleek later natuurlijk ook gewoon bij de H&B te koop te zijn…), maar werkte voor mij niet zo.

Zelf merk ik dat ik een stuk minder last heb van mijn PMS met de combinatie van algenolie, calcium, b12 en d3. Algenolie, calcium en d3 probeer ik elke dag in te nemen, b12 sla ik ook wel eens een dagje over.

Mocht je last hebben van PMS, lees je er dan even goed op in. Ik kocht Vegan for Her, Hormoonbalans voor vrouwen en had erg veel aan de website van Care for Women (die ook supplementen verschaffen maar die zijn dan weer niet vegan helaas)(ze hebben daarnaast ook spreekuren! Waar ik zeker gebruik van had gemaakt mochten de supplementen me niet helpen).
Die 2 boeken, en site, samen met mijn vruchtbaarheidsbijbel (Taking Charge of Your Fertility) zijn ook gelijk de bronnen die ik gebruikt heb voor deze blog.

PMS is dus een ding. Je bent niet gek. Het hoort helaas gewoon bij het vrouw-zijn. Maar je kunt er dus ook zeker dingen aan doen.
Ik kan het sowieso iedereen die regelmatig terugkerende stemmingswisselingen, pijnen, ruzies met vriendje etc heeft echt aanraden om die dingen eens bij te gaan houden om te kijken of het niet misschien heeeeel toevallig vlak voor je ongesteldheid is steeds..

Heeft er hier iemand last van pms? Welke klachten? En wat heb jij er aan gedaan?

2 Comments

 1. anoniem 21 February 2018

  Ja..vreselijk veel last en ook al van alles geprobeerd.Lijkt wel of alles tijdelijk werkt..zolang je erin gelooft..alsof je er zelf invloed op hebt.Baal er ook vreselijk van wat al die supplementen me iedere maand kosten(voor mij en mijn dochter)het is bijna niet te doen.

  Reply
  • Anne-Fleur 21 February 2018

   Ja naar hè.. afgelopen tijd ben ik nog wat dingen gaan proberen, wellicht het googlen waard: seed cycling, bepaalde zaden eten afhankelijk van in welke fase je zit. Daarnaast drink ik veel thee van vrouwenmantel, calendula en salie. Die 3 kruiden zouden ook helpen met hormonale balans.
   Ik merk dat ik minder last heb van pms als ik goed naar m’n lichaam luister, als ik slaap nodig heb slaap ik meer, heb ik veel energie ga ik veel bewegen (en anders ook wel, maar rustiger), in m’n eentje zijn als ik dat nodig heb, zulke dingen. Sterkte! x

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *