Maandelijks verhaal #8: hormonale update en vegan condooms

Schermafbeelding 2015-08-27 om 09.33.13
Jaa weer eens een maandelijks verhaal! Dat had ik beloofd (1000 jaar geleden). En daarnaast wilde ik ook eens een update doen van hoe mijn leven zonder hormonale anticonceptie bevalt etc. KOM WE GAAN. (behalve familie, kan mijn familie nu even stoppen met lezen? ok dankjewel) (ja, ik bedoel, hallohoo, awkward)

Vegan condooms
In een vegan supermarkt in Berlijn kwamen we Einhorn condooms tegen. Aangezien ik dus niet aan de pil of iets dergelijks ben gebruiken we condooms dus ja yolo. En als een van je keuzes eenhoorns is. Dan eenhoorns. ALTIJD EENHOORNS.
De verpakking is echt super leuk en blijkbaar heeft ie ook een speciale vorm die chiller is voor de man maar dat moet je maar aan Stef vragen. (Ha! Ik zie het nu voor me dat Stef ineens benaderd wordt door een wildvreemde die ineens vragen gaat stellen over z’n seksleven)(Hilarisch. Kan iemand dat écht even gaan doen?) Ze zijn helaas niet in Nederland te verkrijgen, zelfs niet te bestellen. Jammer! Want ze zien er zo leuk uit en ik vind de onderneming er achter ook erg tof. Maar misschien komt het nog wel. OMG ZE HEBBEN PENIS EN FOEF STEMPELS. Leuk voor kaartjes naar je oma.

vsco-photo-1-5

Update
Het is zo’n 1,5 jaar geleden dat ik mijn mirena spiraaltje liet verwijderen en hoewel ik soms wel het gemak van hormonale anticonceptie mis, zou ik echt niet terug willen. Doordat ik mijn cyclus bij ben gaan houden heb ik die mega goed leren kennen, ik snap waarom bepaalde dingen gebeuren, waarom ik moe ben of sneller geagiteerd, wanneer ik vruchtbaar ben en wanneer niet.

De grootste voordelen van het niet gebruiken van hormonale anticonceptie zijn dus wel dat ik mijn cyclus bij ben gaan houden, en dat het woord libido weer in mijn woordenboek staat (het is bewezen dat de hormonale anticonceptie je libido kan verlagen)(is ook logisch want bij de pil bijv. denk je lichaam soort van dat het zwanger is, als je zwanger bent hoef je geen seks meer te willen want je bent je ‘prehistorische plicht’ al aan het vervullen)(maarja, niet echt goed voor jezelf en je relatie). Ook ben ik me, doordat ik weer ongesteld zou worden (dat werd ik niet met m’n spiraaltje), gaan verdiepen in de vrouwelijke cyclus en de geslachtsorganen. Ik heb zó veel over mezelf en over de vrouw geleerd! Daar ben ik ook echt mega blij mee. (Op het moment ben ik weer een boek over de vrouw etc aan het lezen; Moody Bitches.)
Daarnaast ben ik een cup gaan gebruiken, die ik nu al meer dan een jaar gebruik, en echt, ik wil niet meer zonder. Ik zit er zelfs aan te denken om er nog eentje te kopen om te kunnen vergelijken.. oke ik houd er rare hobbies op na geloof ik.

Het enige nadeel voor mij is het gebruik van condooms, ik bedoel, zo erg is het allemaal niet maar zonder is toch chiller. Gelukkig weet ik, door het HEEL GOED lezen van Taking Charge of Your Fertility, hoe ik kan weten wanneer ik wel of niet vruchtbaar ben. Sowieso ben je de periode na de eisprong en de menstruatie niet vruchtbaar, en aangezien ik ondertussen zo goed weet en zie dat ik daar temperatuurverschil heb, gebruiken we dan geen condoom (haha als het TMI is moet je gewoon lekker stoppen met lezen hoor, ik vind het ook een beetje awkward om te delen allemaal maar tegenwoordig is mijn motto; als ik me ergens voor schaam moet ik het júíst maar delen).

De eerste keer vond ik dat doodeng. Ik bedoel, ik weet gewoon dat het zo werkt, omdat ik me in die theorie verdiept heb (en het bij heel veel anderen werkt) en echt heel goed mijn temperatuur en andere verschijnselen bijhoud, maar toch.. het idee van seks zonder enige bescherming.. brr. Stel je voor dat je zwanger wordt?! Maar dat gebeurde dus niet. De eerste paar maanden bleef het spannend, maar nu durf ik er gewoon echt op te vertrouwen. Natuurlijk stel ik veiligheid boven alles; vorige maand was ik een tijd lang ziek en had ik verhoging, dan is je hele temperatuur natuurlijk in de war, toen heb ik extra lang gewacht tot ik echt zeker wist dat het goed zat en m’n eisprong geweest was. Er is ook nog een periode tussen je menstruatie en je eisprong waar je onbeschermde seks kunt hebben maar dat durf ik toch (nog) niet aan. Ik hoef echt nog geen babbie namelijk. :)

Processed with VSCOcam with f2 preset
Ook al staat het me wel goed. Zo’n babbie. Kan ik er anders eentje lenen van iemand?

Oke dan. Dat was de update denk ik wel weer. Zijn er meer mensen die het bijhouden van hun cyclus als anticonceptie gebruiken?
Mocht je het misschien wíllen doen, raad ik je dat boek dus aan. Taking Charge of Your Fertility. Maar je hebt ook cursussen over het bijhouden van je cyclus en hoe je daar conclusies uit kunt trekken etc. Het is in ieder geval iets waar veel verantwoordelijkheid voor nodig is. Maar je krijgt er ook een hoop bewustzijn voor terug.

ps. sorry voor het hergebruiken van foto’s, ik ben een luie blogger.

11 Comments

 1. Dina 10 March 2016

  Oh men, ik vond dit ook altijd zo’n ongemakkelijk onderwerp. Ik ben ooit eens gestopt met de pil, omdat ik de gedachten van al die hormonen niet zo fijn vond (nog steeds niet eigenlijk). Wat een ervaring was dat, ik voelde me zo goed! :)
  Nu ik zwanger ben hoef ik me er allemaal niet zo druk om te maken, maar ik denk er wel vaak over na hoe het straks weer zou moeten. Ik ben eigenlijk ook heel erg voor temperaturen (toen ik dat voor het eerst deed ging er echt een wereld voor me open, ik heb toen zo veel geleerd over mezelf!). Anyway… ik weet inderdaad ook dat hormonale anticonceptie je libido behoorlijk kan verlagen, maar ik heb wel eens gehoord (AHUM) dat zwangere vrouwen juist extra zin in seks hebben.

  Weet niet wie hoor, ik heb het maar eens gehoord. AWKWARD.

  Reply
  • Elisse 11 March 2016

   Hahaha Dina!

   Ik vond dit wel een heel interessant artikel, al ben ik zelf voorlopig wel heel blij met mijn spiraaltje. Toch al één zorg minder waar ik me niet druk om hoef te maken. Maar wanneer het bijna tijd is om het te laten vervangen, ga ik me hier toch eens in verdiepen.

   Reply
   • Anne-Fleur 14 March 2016

    Ja haha dat is wel zo fijn aan ‘n spiraaltje, gewoon nergens om denken! Ben je ook niet ongesteld?(dat had ik, was ook wel chillen;))
    Het is wel interessant ja, ook gewoon om te weten hoe ‘t allemaal nou eigenlijk werkt:)

    Reply
  • Anne-Fleur 14 March 2016

   Hahahaha wat fijn dit hahah. ;D
   Ja je leert veel hè! Zo tof:) mm tja ik kan je dat boek erg aanraden. Je zou ook zo’n ladycomp kunnen gaan gebruiken, die doet het iets meer voor je, maar dan zou ik voor de zekerheid alsnog wel andere vruchtbaarheidsverschijnselen in de gaten houden.
   Je hebt nog eventjes de tijd om na te denken iig ;-)

   Reply
 2. Kim 10 March 2016

  Ik vind dit echt heel interessant om te lezen, haha. Heel goed dat je hierover schrijft. Je motto “als je je er voor schaamt, juist over schrijven” lijkt me een goed motto, haha. :-)

  Reply
 3. Anouck Plume 12 March 2016

  Dankjewel voor dit informatieve artikel en dat je over je awkwardness heen stapt <3
  Ik zit zelf zo te twijfelen om te stoppen met de pil omdat ik het hele idee van je lichaam elke dag vol rotzooi gooien ook niet helemaal zo gezellig vind, maar ik vind het zo eng om die stap daadwerkelijk te zetten! En ik ben stiekem ook een beetje bang hoe mijn lichaam erop gaat reageren STRUGGLES

  Reply
  • Anne-Fleur 14 March 2016

   Haha geen dank! Ik vind het ook wel erg leuk om over te schrijven ergens ;p
   Ja nee precies.. het voelt toch ergens niet goed hè? Maa ja ik snap je angst daar voor ja.. je zou het altijd gewoon een paar maanden kunnen proberen (al kan het wel 6 tot 18 maanden duren voor die hormonen uit je lichaam zijn geloof ik). Voor sommige vrouwen werkt de pil gewoon wel goed.. maar vaak ben je al zo lang aan de anticonceptie dat je niet weet welke ‘kwaaltjes’ bij jezelf horen en welke eigenlijk door de pil komen. Dat is wel echt zonde.. Je kunt ‘t altijd proberen ;) of ja, waar ben je bang voor? Welke reacties van je lichaam?

   Reply
 4. Sanne 12 March 2016

  Waaauw Fleur wat interessant en wat ken je je eigen lichaam goed! Respect, echt – ik gebruik nu al een behoorlijke tijd de pil en dat kan gewoon niet goed voor me zijn. En dan lees ik bij jou dingen over temperatuur bijhouden en weten wanneer je vruchtbaar bent en dat is allemaal nieuwe info voor mij en zo en dan voel ik me echt een broekie. Haha. Als ik door deze pilstrips heen ben wil ik iets anders maar ik weet niet wat (het lijkt me doodeng trouwens om geen pil meer te slikken maar dat terzijde, dan moet ik ook gewoon alles gaan bijhouden I guess!). En ik moet echt zo’n cup gaan bestellen! Ik wil het al sinds ik het bij jou las en hoewel ik dat in het begin vast ook eng zal vinden kan het niet anders dan beter zijn dan tampons. Die dingen kosten ook gewoon een vermogen natuurlijk :’). En zo chill is het niet en eigenlijk vind ik het maar onhandig, zo’n cup klinkt ideaal.
  Liefs!

  Reply
  • Anne-Fleur 14 March 2016

   Haha naja ik ben ook maar een zweefteef die hier per toeval in is belandt ;) door dat stomme spiraaltje en gewoon mijn paranoia over anti conceptie :p maar het is wel erg interessant om gewoon te weten hoe een vrouwen lichaam nou werkt. En dat we eigenlijk maar 1 of 2 dagen per maand vruchtbaar zijn maar dat het verdomme door die mannen en hun sperma komt dat wel 5 dagen in onze vagijnen kan leven! naja dat terzijde ;p

   Jaa gewoon proberen! Het is maar max. 15 euro en je went er zó aan. Echt, het is zo fijn! Wat vind je er eng aan denk je?
   Haha ja tampons zijn ook gewoon zo duur idd! En zo veel chemicaliën en shit. Laat me maar weten als je aan de cup bent ;D (als je dat niet awkward vindt dan ;p))

   Reply
 5. blabla 19 April 2016

  Ik zie dat je ze wel kunt bestellen op allecondooms.nl! :)

  Reply
 6. […] hormonale anticonceptie meer en het bevalt me super goed. Ik schreef er een tijdje terug nog een update […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *