Mijn lievelingsspelletjes

IMG_0433
Ik houd zo veel van spelletjes! Verstoppertje is denk ik mijn all time favorite. Ik zeg altijd maar; een jaar geen verstoppertje gespeeld is een jaar niet geleefd. Maar goed, deze post gaat over spelletjes die je kunt kopen. Bordspelletjes kaartspelletjes etc. Want die zijn ook leuk. Vooral in de vakantie als je met je homies bent en je iets anders wilt doen dan bier drinken, óf als je geen bier mág drinken en andere vrijetijdsbestedingen moet zien te vinden. 

SPEED
Nee niet de drugs. Grapjas. Het is een kaartspelletje voor 2 personen en het gaat suuuper snel (tenminste, dat is de bedoeling)(Bij twijfel, zie naam van spel). Je hebt beiden een enorme stapel kaarten en je moet ze zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Ik luf dit spel. Hm als ik het op google opzoek krijg ik alleen maar links om Jungle Speed te kopen, en dat vind ik een kut spel (de reden dat ik het een kutspel vind is héús niet dat ik er slecht in ben).

IMG_0443
Duitse praat om alvast in de stemming te komen. Ganz geil.

LIGRETTO
Ligretto is net Speed, maar dan voor meer personen. Met 1 doosje kun je het met 2 tot 4 personen spelen, maar je kunt meerdere doosjes kopen en het met wel iets van 16 mensen spelen. Maar dan ga je helemaal kapot geloof ik.  Met Ligretto gaat het er weer om dat je zo snel mogelijk je kaarten kwijtraakt, en iedereen doet dit tegelijk. CHAOS DUS. Maar wel een vrolijke chaos, niet een ‘ik moet nu m’n kamer opruimen want ik weet dat m’n kat hier ergens is maar ik ben ‘r al 3 weken kwijt-chaos’.

WEERWOLVEN
Ooohhhhmygooddddd ik word hier zo hysterisch en fel van. Wat is Weerwolven toch een vet spel! En het leukste is dat je het niet per se hoeft te kopen: je kunt ook gewoon die shit zelf op kaartjes zetten en bob’s your uncle. Zijn er meer mensen die elke keer weer hopen dat ze weerwolf zijn?! ZO SPANNEND.

MANCALA
Dit spel heeft 1000 andere namen geloof ik. Het idee is dit: je hebt een bord met allemaal kleine vakjes en 2 grote vakken, en dan heb je nog heel veel knikkertjes (zie foto bovenaan deze post). Het doel? Zo veel mogelijk van die knikkertjes verzamelen. Je moet tactisch spelen en vooruitdenken. Het is voor 2 personen en supertje leuk! Bij de Tiger te koop. (Dit spel vond ik overigens ook na jaaaaren zoeken voor 1 euro op de Koninginnedag markt. Wat een vondst <3)

IMG_0441
SET!!!!! .. ziet iemand er nog meer dan 1?

SET
Toen ik dit voor het eerst speelde was ik echt bizar slecht. Maar toen kocht ik het ooit zelf, en ging ik het in m’n eentje spelen (noem me koosvriendloos, of een strebertje, ik vond het gewoon leuk;)) (ik speelde overigens ook wel eens in m’n eentje Speed.. en mancala..) en toen werd ik er steeds beter in! Je moet setjes van 3 halen uit 12 kaartjes die op tafel liggen. Maar daar zijn natuurlijk regels aan verbonden dus je moet goed kijken en snel nadenken. Oja en dan nog snel “SET!” roepen. Haha mensen die dit spel ooit gespeeld hebben herkennen vast wel het “SEEeh…x.. sex!” of het “SEE.. HEHEHEHEHEhooee..” of het “SE..g.. hoe gaat het nou met je?” Want als je Set roept en je hebt helemaal geen Set ben je een stoute speler en moet je wachten.
Je kunt het trouwens spelen met zo veel mensen als je wilt. YOLO.

MAHJONG
Het échte spel, niet dat stomme spel op de computer. My god, zo leuk dit. Allemaal steentjes, goed nadenken en tactisch spelen. Een tijdje terug vond ik Mahjong voor een tientje en kon ik wel janken van geluk, helaas heb ik het sindsdien nog niet gespeeld omdat het wel best wel lastig is qua regels.. 2 tot 4 spelers.

IMG_0438

MACHIAVELLI
Een super leuk spel waarbij je steeds een ander karakter bent, je moet zo snel mogelijk 7 gebouwen bouwen en zo de meeste punten verzamelen. Je kunt mensen bestelen, hun gebouwen stuk maken en zelfs je medespelers vermoorden (hun spel-karakters van die beurt dan hè. Zó competitief hoef je nou ook weer niet te zijn). De kaartjes zien er ook nog eens prachtig uit allemaal! Met 2 tot 7 mensen te spelen dus wat dat betreft is het ook nog eens een handig spel :-)

MUNCHKIN
Omg, vorige zomer heb ik dit zoooo veel gespeeld met Tom en onze vrienden. Het is eigenlijk een soort Dungeons en Dragons maar dan minder nerderig en supertje grappig. Je moet monsters verslaan en daarmee schatten verzamelen en levels omhoog gaan (tot je level 10 bent). Maar andere mensen kunnen je heel hard naaien en soms heb je gewoon ook dikke vette pech. Ik weet nog, de eerste keer dat ik het speelde trok iemand een kaartje waar op stond “Elke Elf mag 2 schatkaarten pakken” (dus ik “jeeeeej!” want ik was een Elf op dat moment) maar het kaartje ging verder “Behalve als je uit Friesland komt. Als je ook nog eens een vrouw bent moet je 1 voorwerp naar keuze weg doen.” Fuck my life :’)
Overigens kun je ook travestiet zijn, en gnoom en van alles. Het is echt heel grappig. Ik zou je wel aanraden om het de eerste keer te spelen met iemand te spelen die het al eens gespeeld heeft. Want anders denk je misschien “wtf? ik snap er geen drollie van.”

IMG_0437
Mocht je Mancala kopen en het niet leuk vinden kun je altijd nog fucking originele en artistieke foto’s maken zoals bovenstaande. #artfart

Oke das war es. Er zijn natuurlijk nog miljoenen meer spelletjes super leuk. Boonanza bijvoorbeeld, of pim pam pet.. monopoly, kaartspelletjes.. oe of Cards Against Humanity!! (Dat wil ik zoooo graag hebben!) maar ja ik heb niet de hele dag de tijd. (HA! who am I kidding. Tuurlijk wel. Ik moet gewoon nu maar eens gaan douchen. Niet dat ik stink. Hoop ik. Maar m’n haar zit niet. PLUKJES.)

Zijn er nog aanraders in da house? (ik typte steeds aanraden ipv aanranden.. en nu typte ik dus aanranders.. is dit iets freudiaans?)

Liefs!

28 Comments

 1. Eva 10 August 2015

  Set is zo leuk! Op de basisschool hadden ze dat en ik was er heel goed in :) Ik vond het zo leuk dat ik het uiteindelijk thuis helemaal had nagemaakt! Ik had alles nagetekend op papier en opgeplakt op van die dierenkaartjes die je ooit bij de Albert Heijn kon sparen. Dat was echt heel veel werk haha!

  Liefs,
  Eva

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Waaauw dat is zo cool en heel erg schattig! Haha en wauw ja zo veel werk!

   Reply
 2. laura 10 August 2015

  ahh, aan ligretto en weerwolven heb ik echt super fijne vakantieherinneringen! <3

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Ah zo fijn is dat!!

   Reply
 3. Sjors 10 August 2015

  Risk! Dat is echt een bazenspel. Kolonisten van Catan vind ik ook erg tof en Monopoly natuurlijk, maar dat spel heb ik zo vaak gespeeld (een paar jaar in “competitieverband”), dat ik dat liever iets anders speel (maar geen nee zeg als iemand het wil spelen :P). Weerwolven lijkt me heel gaaf! Dat spel wil ik echt een keer spelen.

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Jaa Risk is ook vet! Maar duurt lang. Oooh ja dat is ook zo! Dat je dat in competitieverband gedaan hebt! Epic. En idd kan me voorstellen dat je dan nu liever iets anders doet :’)
   Oooh Weerwolven nog nooit gedaan?! DOEN!
   En jij kende ZOMBIES!!! ook wel toch? Dat is ook wel echt heel erg leuk.

   Reply
   • Sjors 12 August 2015

    Ja, ik ken én heb ZOMBIES!!!, maar tot nu toe helaas maar twee keer gespeeld :( We vonden de regels wat lastig en niemand met wie ik het gespeeld heb vond het echt tof… Ik wil het graag weer eens spelen en dan gaat het hopelijk wél goed en heeft iedereen veel lol. Weerwolven moet ik ook gewoon een keer doen, maar het is lastig dat je er minimaal acht mensen voor nodig hebt.

    Reply
    • Anne-Fleur 14 August 2015

     Ja je moet er even doorheen komen! Het eerste potje vond ik t ook stom, de 2e al iets minder en toen OH MIJN GOD WAT LEUK.;) Dus idd gewoon nog eens spelen!
     Ja dat is wel lastig aan weerwolven inderdaad.. het is niet vaak dat je zo veel mensen bij elkaar hebt (behalve in de kerk enzo, maarja.. dat is ook gek)(ok, slechte grap)(maar het zou wel heel erg vet zijn om weerwolven te doen met allemaal mensen in de kerk)

     Reply
 4. Ruth 10 August 2015

  Ik houd niet zo superveel van spelletjes (en vooral niet van die hele moeilijke die 50 euro kosten en waarbij het een uur duurt voordat alle spelregels zijn uitgelegd) maar saboteur vind ik echt een heel leuk spel. Jij en je medespelers zijn kabouters en jullie moeten in een mijn een weg uithakken naar een goudschat maar één kabouter is een saboteur en belazerd de hele boel!

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Ja die spellen zijn stom inderdaad! Oooh Saboteur.. dat heb ik 1 keer met vrienden gedaan en toen kregen we echt bijna ruzie, iedereen werd zooo heftig fanatiek! Maar ik hoor nu al van meerdere mensen dat het wel erg leuk is, dus misschien toch nog maar n keer proberen met iemand die ‘t al eerder gedaan heeft ;)

   Reply
 5. Hester 10 August 2015

  Oké jij bent hier duidelijk meer in thuis dan ik haha. SET heb ik toevallig gisteren nog gespeeld, dat vind ik echt een geweldig spelletje om je hersenen mee te trainen maar het wordt wel echt pas leuk als je er een beetje goed in bent (en als je het als enige niet kan en de rest wel is het ruk). Ik weet niet, ik speel nooit zoveel spelletjes omdat wij thuis meer van de bordspellen zijn en die duren vaak zo lang dat ik er geen zin heb, maar als ik ooit vrienden krijg die fan zijn van dat soort snelle kaarstpelletjes dan vind ik wel dat ik mee moet gaan doen en fanatiek worden.

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Ja dat is het wel met Set ja.. je moet t wel ‘n beetje kunnen anders is het gewoon stom want dan hoor je iedereen de hele tijd “SET! SET!!! SEEEEET!!!” schreeuwen en dan denk je.. uh.. wat? waar? huh? hoe? aaaah!
   Ja kolonisten ofzo he.. dat is zo leuk maar duurt zooo lang. Hopen dat je zulke vrienden krijgt haha ;D

   Reply
 6. Dina 10 August 2015

  Ik ken ze allemaal niet, behalve Mahjong.Leuk om te zien wat voor spellen je graag speelt. Ik ga even kijken of er iets leuks tussen zit voor als we hier weer spelletjesavond hebben. :D

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Oehh voor spelletjesavonden is Weerwolven (als je van zulk soort spellen houdt), machiavelli en ligretto echt heel erg leuk!

   Reply
 7. Ilse 10 August 2015

  Wow, ik ken alleen maar twee spelletjes. Uit dit hele rijtje. xD

  Reply
 8. Stella 10 August 2015

  Ohhhh mi gado, ik heb Set aan mijn papa gegeven voor vaderdag. Voor op vakantie. Nou, guess what? We snapten er niks van en nu ligt het -ongespeeld, zeg maar- in de kast. Ik kan dat dus ECHT niet. Vroeger speelden we samen altijd spelletjes als ik thuis kwam voor de lunch (op de basisschool was dat nog). We speelden Doolhof (?), Monopoly (de easy versie, anders snapte ik het niet) en hoe heet dat spel ook al weer, backgammon ofzo? En Jungle Speed vind ik ook vreselijk, maar dat komt omdat ik er een slechte herinnering aan heb. Ofzo. En ook omdat ik het niet kon #loser. Machiavelli lijkt me trouwens echt een meeeega leuk spel. Interessant ook! Goed. Dat was het weer! Liefs.

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Hahah ja herkenbaar.. maar misschien moet je gewoon even zelf gaan oefenen en dan ben je in no time een pro :’)
   Wat super leuk dat jullie dat altijd deden! Zo gezellig!:) En omgg ja Het betoverde doolhof! Dat was zo cool!
   Ja Machiavelli is echt een aanrader, en wel makkelijk te leren ook;)

   Reply
 9. Kim 10 August 2015

  Wat een hoop leuke spelletjes! :-) Voor mij ook best veel nieuwe!
  Ik vind Weerwolven ook super leuk, maar ik wil zelf nooit verteller zijn want ik kan dat echt voor geen meter. Echt al heel lang geleden voor het laatst gedaan, tijdens een teamuitje. Verder ben ik bijna nooit met genoeg mensen om dit te spelen. Of niet met mensen die dit ook willen spelen, haha. Zo jammer!

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Haha nee vertellen kan ik ook niet! En vind ik ook niet leuk want omggg ik wil gewon mee doen!!;) Ja dat is wel jammer, dat je eigenlijk al 7 mensen ofzo nodig hebt om het een beetje te kunnen spelen.. echt heel stom!

   Reply
 10. Elsbet | La Vie Pure 10 August 2015

  Oh, nostalgie! Wat een origineel artikel :)

  Reply
 11. Linda 10 August 2015

  Ohhh hoe leuk om te lezen, heel veel spelletjes ken ik helemaal niet! Weerwolven is bij mij wel ook heeeeel erg favoriet, hoe groter de groep hoe leuker! Reminds me dat ik dat echt snel weer eens wil doen! En SET vind ik ook leuk! Mahjong heb ik juist alleen nog maar op de computer gespeeld ooit, dus nu ben ik wel heel benieuwd hoe het in het “echt” moet!

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Ja inderdaad! Ook zo leuk met alle toevoegingen die je er dan bij kunt doen!
   In het echt is het echt heel erg anders, het lijkt echt helemaal niet op de computerversie, behalve dan de steentjes;)

   Reply
 12. Stephanie 10 August 2015

  Ahh wat een tof artikel en zulke leuke spellen! Ik word altijd agressief van Ligretto en Set hahaha.

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Hahah ja echt hè, die spellen halen niet bepaald het beste in je naar boven..;)

   Reply
 13. Karlijn 11 August 2015

  Uno is mijn all time favorite! Maar Ligretto is ook heel leuk. Afgelopen zomer was ik op vakantie met vriendinnen en toen zaten we met 7 mensen heel fanatiek (en ietwat agressief ‘NEE MIJN KAART LAG ER EERST’ roepen) Ligretto te spelen. Het was een positieve chaos :’)

  Reply
  • Anne-Fleur 12 August 2015

   Uno moet ik weer eens doen! Helemaal vergeten hoe dat ook al weer gaat… hahaha jaaa zo herkenbaar ;D

   Reply
 14. Maaike 25 August 2015

  Wow goede aanraders allemaal!
  Ik ben dol op boonanza…

  Reply
 15. Willeke 8 April 2016

  Hi Anne-Fleur er is in Utrecht een gezellige mahjongclub waar je speluitleg kan krijgen van dit zeer boeiende spel, ” Hoeksteen van Utrecht” wees welkom!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *