Pottenbakken voor dummies (door een dummie)

FullSizeRender-10  Hoi mooie geitjes! Ik ben blij dat twee mensen positief reageerden op de vraag “zal ik wat over pottenbakken bloggen” want OMG VEEL TE ENTHOUSIAST. Dus hier mijn bevindingen en uitleg over het proces van pottenbakken.

Iets met een koe
Mijn eerste les werd uitgelegd dat je klei eerst moet kneden. Niet, zoals bij brood, om er lucht ín te krijgen, maar om die lucht er juist úit te halen. Zitten er luchtbelletjes in gaan die uitzetten en knappen en dan kan je werk stuk gaan.

Het kneden van de klei noem je walsen en je doet het op zo’n manier dat je klei gaat lijken op een koe met hoorns. Ook wel de ossenkop methode. Dat doe je een tijdje en dan sla je de klei mooi egaal en is ‘ie klaar om te gebruiken. Echt, de eerste keren dat ik dit probeerde (het walsen) lukte het me echt voor geen meter en dacht ik; nou als dít al zo moeilijk is.. Maar nu lukt het. De aanhouder kleit zeg ik altijd maar.

FullSizeRender-8
een ossenkopje

Draaien die meuk
Vervolgens ga je met je klei en de rest van de benodigdheden (een prikdingetje, een touwtjedingetje, een sponsje en een bak met water)(oja en een handdoek, toch ook best wel onmisbaar) bij de draaischijf zitten. Je kwakt een balletje ik het midden, maakt je handen en de klei nat en zet je schijf op volle snelheid aan. Je beweegt de klei een paar keer omhoog en naar beneden (kan vrij erotisch er uit zien, maar niet bij mij waarschijnlijk omdat ik een hoofd trek van wtf ben ik aan het doen) tot de klei rustig in je handen beweegt.

Nu moet je wel echt weten wat je wilt gaan maken want nu ga je bepalen hoe breed je dingetje wordt. Je opent de klei door met je duim(en) zachtjes in het midden te duwen en zo een gat te maken, bijna tot de bodem. Dan maak je dat gat breder door rustig naar buiten te duwen. En dan kun je ‘m omhoog gaan trekken! Met je beide handen (linkerhand ín je werk en rechter aan de buitenkant) beweeg je langzaam omhoog en zo neem je de klei mee. Oke dit is allemaal mega onduidelijk als je geen idee hebt wat en hoe ‘t moet volgens mij :’) excuus.

Als ‘ie hoog genoeg is en je bent blij met de vorm kun je het randje even mooi rond en zacht maken, dan kun je er straks lekker uit drinken. En daar gaat het toch om hè, het drinkgenot.

FullSizeRender-9
het draaien

Afdraaien die handel
Als de klei leerdroog is (er zit bij mij steeds minimaal 1 week tussen maar miss kan t ook wel met minder) ga je afdraaien. Je centreert je kopje (of ander iets) op de kop en zet ‘m met klei vast aan de schijf. Nu kun je de buitenkant bijwerken, de onderkant mooi rond maken, de zijdes wat dunner maken, en eventueel een standring er in draaien. Je zou nu ook met angobes kunnen schilderen (angobes is slib (water en klei) met kleur).

FullSizeRender-11
het afdraaien (omg draaien is echt ZO’N RAAR WOORD)

Koekjes bakken
Als je klaar bent gaat je kopje de oven in voor de biscuitstook (ik denk bij dit woord altijd gelijk aan koekjes maar wellicht heb ik gewoon een probleem). Tot je ‘m bakt kan je de klei nog hergebruiken door ‘m met water weer zacht te maken, maar bak je ‘m dan wordt ‘ie hard. Je kopje is dan echter nog wel poreus (dus hold the wine kleine zuiplap die je bent).

Schermafbeelding 2016-02-14 om 10.03.22
DEZE IS ZATERDAG ALS HET GOED IS AFGEBAKKEN OMG ZO VEEL ZIN IN SPANNEND

Glazuren
Na de biscuitstook ga je je werk glazuren. Er zijn verschillende kleuren dus je kan lekkor kiezon. Ik tekende bij bovenstaande kopje er eerst nog op met een glazuurpotlood, er komt daarna bij deze een transparante glazuur overheen zodat je de tekening wel blijft zien. (glazuur zit er nog niet overheen op de foto)

Je zorgt dat de onderkant van je werk schoon is, anders plakt de glazuur tijdens het bakken namelijk aan de overplaat en gaat je werk én de overplaat stuk.

En dan is het wachten tot de glazuurstook is geweest en tot je je echte eigen kopje in handen kunt nemen. Omg en ik zal je vertellen: her voelt als kerstmis en Sinterklaas en je verjaardag in één. De biscuitstook ook wel overigens. Maar na de glazuurstook is het gewoon echt helemaal klaar en heb je gewoon iets in je handen wat je kunt gebruiken en helemaal zelf hebt gemaakt! DAT IS ZO COOL.

Schermafbeelding 2016-02-23 om 08.15.37
je ziet hier dat er aan de onderkant een laagje vrij van glazuur is

Ik heb met pottenbakken echt een nieuwe liefde gevonden. Het is zo fijn om met je handen te werken. Het klinkt misschien een beetje gek maar het doet me echt aan paardrijden denken; dan heb je ook geen ruimte om aan andere dingen te denken dan waar je mee bezig bent, anders gaat je paard yolo, hetzelfde met de klei. En het is ook zo veelzijdig! Je kan alle vormen maken die je wilt, en vervolgens ook nog eens je creativiteit kwijt in het afdraaien en het illustreren of versieren en glazuren van je werk.

Stiekem droom ik al van het verkopen van m’n eigen kopjes en kommetjes en plantenbakjes en bordjes voor je kat met een portretje van je kat er op, en van het maken van nog veel meer andere dingen. Ieeeeee zo leuk!!! Ik vind twee keer per week stiekem eigenlijk ook nog niet genoeg. Ik zou dit echt wel elke dag willen doen. Maar goed, misschien ooit.

OKE DIT WAS MIJN SPREEKBEURT DOEI.

7 Comments

 1. nina || ninamaakt 3 March 2016

  ooo zo leuk! En zoveel nostalgie! Ik volgde een pottenbakcursus toen ik in groep vijf zat, hihi :-) Mmm ik ging al even kijken of er ook cursussen in Groningen zijn en yes, dus wie weet :-)

  Reply
 2. Dina 3 March 2016

  OOOOOH Dit is zo leuk zeg! Ik zou graag weer eens willen pottenbakken. Heb ooit eens een minicursus gedaan via school en wat vind ik dit geweldig. Ben benieuwd hoe het eruit ziet als het afgebakken is! :D

  Reply
 3. Catherine 3 March 2016

  Ik vind dit een super leuk artikel! Ik ben al een tijdje na aan het denken om een cursus te gaan doen en ik denk dat pottenbakken een super leuke is! Ziet er ook ontzettend mooi uit die kopjes en bakjes :)

  Reply
 4. Lisa 3 March 2016

  Wat cool! Ik wil nu ook supergraag pottenbakken, het lijkt me zo relaxt. Ik heb het vroeger (zeg maar toen ik acht was) wel eens gedaan maar toen leek het veel minder werk, vast omdat iemand anders het voorwerk al gedaan had :’) Ik vind je potje echt heel leuk geworden!

  Reply
 5. Sanne 5 March 2016

  Hahaha die laatste zin.
  ZO LEUK DIT FLEUR! Zo fijn dat je hier helemaal wild en blij van wordt :D en het vaker zou willen doen.
  Ik vond het heel leuk om te lezen :) en eigenlijk vind ik het ook wel heel erg leuk dat er zo veel tijd overheen gaat en zoveel stappen voordat je iets hebt gemaakt. Ik ben benieuwd hoe je kattenkopje eruit is gekomen!
  En omg een drinkschaaltje voor je kat met een plaatje van je kat erop is echt LEUK! Vet goed plan. Als je die gaat verkopen koop ik het van je oké?
  Liefs

  Reply
 6. LP 14 March 2016

  Late reactie, want lag in het ziekenhuis met trage wifi, maar dank je voor deze spreekbeurt! Ik wil nu dus ook gaan pottenbakken. Eens kijken of ze bij CREA een zomercursus hebben voor turbodummies. :-)

  Reply
 7. Ghislaine 19 March 2016

  Dit is zo leuk. Ik wil het ook doen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *