Recept: Vegan fudgy gezouten caramel brownies

Schermafbeelding 2015-04-17 om 09.24.59
Jaha, dat is een hele mond vol. Maar dat is ook precies wat je straks zult hebben; je mond vol met deze brownie.

Iris schreef een tijdje terug een blog over haar lievelingsrecepten voor iets zoets. Het eerste recept was “Brownies met gezouten caramel” en omg, dat leek me zóooo lekker. Maar het was niet vegan. JA DOEIII.

Dus ik ging aan de slag. Het recept is eigenlijk gewoon een mix van het beste brownie recept ever van Vegetus en dit caramel recept. Maar met een paar kleine aanpassingen mixen die twee net iets beter.

Handig om te weten is dat je de caramel eventueel 1 of 2 dagen van tevoren kunt maken. Voor bereiding hoef je het dan alleen even op te warmen om het weer mooi vloeibaar te maken. De hele brownie is sowieso een dag/paar dagen van tevoren te maken; dat is alleen maar goed voor de smaak.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Wat heb je nodig
Voor de caramel:
– 1 blik (volvette) gekoelde kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen (die fairtrade in blauw/witte verpakking bij de AH is fijn!)
– 1 cup licht bruine suiker (basterd kan ook als je die in huis hebt)
– 1 tl vanille extract
– 1 tl grof zout

Voor de brownies:
– 2/4 cup suiker (1/3 cup met een bergje is ook voldoende)
– 1/4 cup neutraal-smakende olie (ik gebruik zonnebloem)
– 1/2 cup plantaardige melk (gezoet of ongezoet, eventueel chocolade smaak)
– 1 tl vanille extract
– 160 gram pure chocolade (ik gebruik altijd Tony’s, dan eet ik 4 stukjes zelf op en gebruik de rest)
– 3 el cacaopoeder, dit mogen lekker grote scheppen zijn
– 2/3 cup tarwebloem

De bereiding
Eerst maak je de caramel. Het is belangrijk dat het vocht en het vet gescheiden is. Je hebt namelijk alleen het vet nodig.
Schep dit in een klein sauspannetje op laag/mid vuur. Wanneer het vloeibaar is de je de suiker er bij.
Nu moet je zo’n 20 tot 25 minuten blijven roeren; de caramel gaat dan koken en indikken. Het mag flink borrelen maar zorg dat het niet aanbrandt of overkookt, is dit het geval til dan je pannetje even van het vuur.
Doe dan je caramel in een kom om het af te laten koelen en voeg de vanille toe. (Tijdens het afkoelen kun je alvast verder met de brownies) Als het wat verder is afgekoeld doe je het zout er bij. Zorg dat het echt niet te warm meer is; anders lost je zout op!

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed alvast je bakblik met bakpapier.

Meng de suiker, olie, melk en de vanille door elkaar tot de suiker min of meer opgelost is.
Verwarm ondertussen de chocolade au bain marie. Het gaat sneller als je ‘m even in kleinere stukjes doen. Zorg dat de chocolade niet te heet wordt. Voeg dan beetje bij beetje de cacao bij je suikermengsel, meng goed en zorg dat er geen klontjes in zitten. Doe hetzelfde met de bloem.

Als het goed is is de chocolade nu wel gesmolten en je caramel afgekoeld en gezouten (anders moet je nog even wachten). Nu moet je namelijk snel gaan werken; voeg de chocolade bij je browniemengsel en roer goed. Je zult merken dat het al gauw begint te stollen. Wanneer je brownie in het blik zit en je die mooi hebt uitgestreken giet je de caramel over de brownie heen. Je kunt het beste zelf inschatten of je alles wilt gebruiken of niet. Ik had denk ik nog zo’n 3 eetlepels over.*
Pak dan een mes en trek strepen door je mengsels; hierdoor mengen de twee mengsels een beetje.
Bak je brownies 25 minuten (max 30!), je brownies zijn dan nog niet helemaal gestold maar geloof me; dat wil je ook niet. Laat de brownies buiten de oven afkoelen en zet ze vervolgens afgedekt weg.
De brownie is het lekkerste als ‘ie een dag, of minstens een paar uur (jij kleine ongeduld) heeft kunnen staan. Ik snijd de brownie dan meestal in zo klein mogelijke stukjes, want hij is maaaaachtig.


Erg ongezond? Jazeker! Maar dat kan toch best eens af en toe? Als je jarig bent? Of als je ongesteld bent? Of als je een nieuwe baan hebt? Of om te vieren dat de zon weer is opgekomen? Of als je moet ontbijten en het staat er toch?

* Als je nog caramel over hebt kun je er een paar dingen mee doen: opwarmen en over ijs draperen, met een lepel in je mond schuiven, fruit in dippen (appels! yumm). En de laatste is misschien een beetje gek, maar je zult me moeten vertrouwen; op een tosti. (niet met kaas dus trouwens hè ;-) iellll)

ps. IK VERGEET ALTIJD 1 INGREDIËNT TE TEKENEN. Ik zie dit ook áltijd pas als ik de afbeelding in m’n post geplakt heb :'( De melk mist nu. Maar goed, daarom staan het gewone recept er ook bij.. Dat plaatje is toch  meer versiering! Toch?! ;-)

23 Comments

  1. Ghislaine is Lief 18 April 2015

    Ohhhh<3 mmmh. Zou je heel misschien volgende keer dat je dit maakt je cups willen wegen? Als ik met cups bak gaat t altijd mis, ook als ik de hulp inschakel van omrekenpagina's…

    Reply
    • Anne-Fleur 18 April 2015

      Oh wat stom! Ja zal ik zeker doen! Mocht je ze al eerder willen maken; bij het recept van Vegetus staat ook het gewicht en ml er bij! Als je dan gewoon ongeveer de helft van de suiker doet moet het goedkomen. Die caramel luister namelijk niet zo heel nauw met de suiker, een beetje meer of minder maakt niet uit.
      Welke cups heb je dan trouwens? Misschien ligt het daar aan? (ze verschillen soms namelijk in grootte)

      Reply
  2. Dina 18 April 2015

    Aaaah ook weer zo mooi uitgetekend. Ik ben dol op jouw receptenblogjes. <3

    Reply
  3. Cartouche 18 April 2015

    Klinkt super!

    Reply
  4. Karlijn 18 April 2015

    Oooh, zo lekker! Maar een dag wachten zie ik mezelf niet doen, tenzij de brownie achter slot en grendel gaat. Ik heb al moeite met koekjes een half uur af te laten koelen :’)

    Reply
    • Anne-Fleur 18 April 2015

      Hahah nee oh dat is ook veels te moeilijk! Gewoon dezelfde dag al van eten hoor! (maar gewoon genoeg overlaten voor de volgende dag zodat ‘ie dan nóg lekkerder is ;-))

      Reply
  5. Indian2day 19 April 2015

    Aah wat heb je dat mooi uitgetekend zeg en wat een heerlijk recept. Ook handig dat je het al een paar dagen van te voren kunt maken. Prima voor feestje lijkt me!

    Reply
    • Anne-Fleur 19 April 2015

      Dankjewel! Ja dat is heel erg fijn inderdaad, geen bak-stress op de dag zelf! :-)

      Reply
  6. Renate 19 April 2015

    Die brownie ziet er heeeeeeerlijk uit.

    Reply
  7. Desi 21 April 2015

    Net alsof er iemand die zich kan beheersen en zo’n brownie een paar dagen laten staan haha. Ik dus in ieder geval niet! Dat kattenbordje is echt fantastisch trouwens.

    Reply
    • Anne-Fleur 21 April 2015

      Haha ach steeds een stukje eten en dan heb je alsnog de laatste stukjes een paar dagen staan ;p dankjewel er zit ook nog een kopje bij, zo lief!

      Reply
  8. Lonneke 21 April 2015

    Caramel, chocolade en zout.. de perfecte combinatie!

    Reply
  9. Sanne 9 November 2015

    Dit lijkt me ZO LEKKER!
    Bedaaaankt.
    Liefs

    Reply
    • Anne-Fleur 10 November 2015

      Hahah jaaa is ook! Maar weer eens maken.. bedankt voor de herinnering!;-)

      Reply
      • Sanne 4 January 2016

        Haha, en al gemaakt?
        Hij staat nog steeds hoog op m’n lijstje :D misschien van de week! Zaterdag ofzo?

        Reply
  10. floortje 18 November 2015

    Het leuke van deze post is het recept zelf en die leuke tekeningetjes! Ik houd daarvan :)

    Reply
    • Anne-Fleur 21 November 2015

      Lief! Dankjewel!

      Reply
  11. Sanne 11 February 2016

    Ik schrijf NU alle ingrediënten op en ga dit ZO halen bij de supermarkt en dan ga ik deze lekker maaaaaken. Waarom had ik deze niet in dat blogbericht gezet met blogrecepten die ik nog wilde maken waaaant deze wil ik ook al heel lang maken. En ik ga zo nog wat specerijen halen voor je spekkoekhavermout want die wil ik potverdrie nou ook wel eens een keer proeven.
    LEKKER!
    Liefs

    Reply
  12. Sanne 11 February 2016

    Dat bordje is trouwens echt te schattig haha!

    Reply
  13. Sanne 11 February 2016

    O WAT LEKKER!
    Ik ga nu weer even wachten want hij was nog niet helemaal afgekoeld. Dus pas na het avondeten mag ik weer een stukje. Maar oh oh oh oh die laag karamel eroverheen en die stukjes zout erin, wat heerlijk dit zeg.

    Reply
    • Anne-Fleur 12 February 2016

      Hahaha ben blij dat je het zo lekker vindt :D :D is ‘ie al op?

      Reply
  14. […] blogs maakte ik: • Vegan fudgy gezouten caramel brownies – het kan je bijna niet ontgaan zijn dat ik deze heb gemaakt. O wat waren ze lekker! Echt […]

    Reply
  15. […] blogs maakte ik: • Vegan fudgy gezouten caramel brownies – het kan je bijna niet ontgaan zijn dat ik deze heb gemaakt. O wat waren ze lekker! Echt […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *