Singer-songwriter verhalen #1

Schermafbeelding 2015-09-05 om 08.10.31

Oke tot nu toe alleen maar positieve klanken (HA!) op mijn vraag of jullie iets over mij als singer-songwriter wilden weten. Dus daar gaan we dan maar. Omdat ik geen idee heb wat ik moet schrijven leek het me dan maar een idee om mijn singer-songwriter-loopbaan tot nu toe te beschrijven. Omegotje interessant.

Ooit deed ik een poging tot het spelen van gitaar. Los daarvan deed ik een poging tot het schrijven van poëzie. Aangezien ik toen fucking emo was (zie de blog over “zelfverwonding” ;-)) waren al mijn gedichten mega huilie huilie en zaten ze vol zelfmedelijden. Verschrikkelijk. Ieh. Kriebels in m’n buik, maar niet de goede. Anywayyyy. Op een gegeven moment bedacht ik me dat ik mijn zielige poging tot gitaar en mijn zielige poging tot dichten ook wel eens kon combineren: LIEDJES. Dus dit deed ik. Met teksten als In my World, She Lies There, Pretending en Apple Pie ging de sfeer van de liedjes lekker verder op de sfeer van de gedichten. :’) Tot ik Regina Spektor, The Dresden Dolls en Fiona Apple ging luisteren. Mijn teksten veranderden, van hele persoonlijke liedjes vol zelfmedelijden en negativiteit naar verhalende sprookjes met absurde wendingen. Oja en ik ging over op piano in plaats van gitaar. Goede keuze was dat.


foto door mijn zus Charlotte Kan

In 2008 deed ik mee aan Kunstbende Friesland. Daar werd ik eerste en in Amsterdam bij de landelijke finale werd ik 3e. Aan Kunstbende meedoen is echt een mega goed idee (t/m 18 jaar oud mag je meedoen geloof ik). Ik kwam via Kunstbende in contact met allemaal mensen in de industrie en speelde zo m’n eerste échte optreden op Noorderzon, en bij een opening van een soort expositie waar CocoRosie ook aanwezig was. ZO MEGA COOL WAS DAT. Ik bleef doorspelen en schrijven en mensen bleven me vragen om op te treden.

Toen was het 2009 en haalde ik mijn VWO diploma. Ik was van plan Engelse taal en cultuur te gaan studeren in Amsterdam. Ik ging naar een optreden van mijn heldin Regina Spektor en mijn moeder (de schat) probeerde een ontmoeting met haar te regelen. Die ontmoeting ging niet door. Wat wél gebeurde is dat via via mijn filmpjes (oja, want ik zette alles op youtube, helaas is mijn account ooit gehackt en is alles verwijderd, dus al mijn oude shit is er helaas niet meer) terecht kwamen bij de programmeur van Lowlands.. die vervolgens belde of ik misschien wilde komen spelen. Uhm. Nou. FUCK JA.


foto door Charlotte Kan

Lowlands was fucking eng en fucking magisch en hielp mee in de keuze om te zeggen “fuck Engels, ik ga naar het conservatorium.” Die zomer speelde ik nog op de eerste editie van Into the Great Wide Open. En in januari speelde ik op Noorderslag. Oh man. Wat een tijd.

Lang verhaal kort. Ik deed een tussenjaar en werkte aan mijn zang(techniek) en theorie met een super sper geweldige lerares waar ik enorm veel van leerde. Muziek- en zangtechnisch maar ook over mezelf. Ik deed auditie bij ArtEZ in Enschede, opleiding singer-songwriter en werd aangenomen.

Oh man wat een lang verhaal. Ik ga het maar opdelen in meerdere stukken denk ik. Want het conservatorium is ook nog allemaal een heel verhaal apart.
Maar bij deze dus deel 1.

Of ja, is dit  überhaupt interessant genoeg voor een deel 2? (Zo veel ik ik ik!) En zijn er misschien vragen? (wauw ik klink als een schooljuf)

16 Comments

 1. Sonja 17 September 2015

  Leeeuk leuk om te lezen! Des te meer omdat ik zelf ook (een beetje) bezig ben met muziek en liedjes schrijven. Ik heb ook een keer meegedaan aan de voorrondes van Kunstbende en werd daar derde, wat me twee allereerste optredens opleverde maar verder eigenlijk niks meer. Maar wat klinkt jouw verhaal succesvol! Meteen al derde in de finales, en Lowlands, Into The Great Wide Open… dat zijn echt mega toffe dingen:) En ja ik ben heeel benieuwd naar je ervaringen op het conservatorium dus bring it on! Haha.

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Wat leuk! En met muziek dus ook? Wat tof! Wat deed je?
   Leuk om te horen, dankje! Dan zal ik eens zeker een vervolg schrijven:)

   Reply
 2. Ilse 17 September 2015

  Wat een toffe blogpost zeg! En wat tof dat jij gewoon hebt mogen spelen op Lowlands! Dat kunnen er immers niet veel zeggen hè! =D Trouwens, als ik het mag opmerken, de titel van deze blogpost is wel een beetje maf. Ik snap dat je bedoelt dat het een verhaal over een singersongwriter is – over jou dus – maar het klinkt net alsof je een singersongwriter gaat verhalen. xD

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Hahah ohja oeps! Ach naja, dan prop ik ergens een streepje tussen;p k had ook geen idee hoe ik dit moest gaan noemen haha.
   En dankjewel!

   Reply
 3. Sanne 17 September 2015

  JA FLEUR dit is interessant genoeg voor een deel 2!
  Wauw wat super tof waar jij allemaal aan mee hebt gedaan en hebt opgetreden zeg! Echt leuk dat je er foto’s van hebt. Echt onwijs jammer dat je account was gehackt en al je oude filmpjes weg zijn.. jeetje wat jammer!
  Echt heel leuk om te lezen :).
  Liefs!

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Haha leeuk dankjewel! Ja super jammer was dat.. maar nouja, het is nu ook al weer zo’n 5 jaar geleden dat dat gebeurde en ondertussen heb ik gelukkig al weer flink wat nieuwe filmpjes gemaakt!:) Fijn om te horen Sanne!:)) xx

   Reply
 4. Stella 17 September 2015

  Ohhh ik krijg hier kriebels van. Wat mijn droom was, heb jij mooi gewoon gedaan! Ik ben dus nu mezelf aan het leren gitaar te spelen, maar ik loop een beetje vast. Moet misschien toch maar eens op les gaan. En omdat ik dus gelimiteerd ben in mijn spel, lijken al mijn liedjes op elkaar. Ook niet echt bevorderend om nieuwe liedjes te schrijven. Ik heb er een stuk of 5, maar ze zijn allemaal eigenlijk net niet af. Een bridgde bedenken, bijvoorbeeld, vind ik MEGA moeilijk. Maar zingen is mijn grooooootste passie, luv it. Misschien dat ik er ooit nog eens iets mee ga doen. Ik vind jouw verhaal echt SUPER cool en wil nou alleen nog maar meer een keer een optreden bijwonen. Ben je van plan weer eens ergens te gaan zingen? Let me know! Liefs.

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Tof!! Jaa ga op les! Dat werkt echt zo veel beter. Ook meer een stok achter de deur enzo. Waar woon/studeer je? Misschien zit er wel een conservatorium, veel studenten vinden t tof om les te geven (voor vaak ook iets minder geld;)) en zijn lekker enthousiast!
   Wat gaaf om te horen dat het je grootste passie is! Ik zou zo graag eens een (of alle!) van je liedjes horen! En mocht je eens een songwriting coaching vinden lijkt me dat leuk om te doen:)
   Misschien de 19e van oktober in Utrecht. En anders vast gauw wel weer! Ik zal het zeker hier posten dan:) leuk!! X

   Reply
 5. Sjors 17 September 2015

  Je optreden op Lowlands was echt cool! En hoewel ik als fan natuurlijk alles al over je carrière weet (kuch), ben ik ook voorstander van een deel 2!

  Eigenlijk ooit spijt gehad van je keuze om niet Engelse taal en cultuur te studeren? Of wordt dat behandeld in het hoofdstuk over het conservatorium? :P

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Hahah ja jij bent al helemaal bekend met de rise & fall ;) Zo vet dat je daar ook bij was op LL!

   Nee eigenlijk niet.. ik ben toen naar de introdag geweest en vrijwel iedereen (veel meisjes) van m’n klasgenoten was zó onvolwassen.. echt gewoon gelijk al 1 meisje pesten en buitensluiten en over haar roddelen. Ik had daar gewoon écht geen zin in. Dus dat, samen met het idee ‘ik stond op lowlands misschien is mijn muziek toch wel iets waard’ zorgde voor de keuze op te ‘stoppen’ (niet dat ik al echt begonnen was;)) en nooit spijt gehad nee!

   Reply
 6. Margot 17 September 2015

  Wow, wat tof dat je al op zoveel plekken gespeeld hebt! Ik vind muziek heerlijk om te luisteren en om te maken, maar heb er verder geen behoefte aan om daar echt “serieus” iets mee te doen. Maar dat betekent niet dat ik het niet leuk vindt om zulke blogjes te lezen, integendeel! :) Keep ’em coming!

  Reply
  • Anne-Fleur 20 September 2015

   Leuk om te horen, dankjewel!:) Nee maar het is ook zo fijn om gewoon muziek te maken zonder daar iets mee te willen doen.. dat is het fijne van muziek! Dat kan gewoon:)

   Reply
 7. Hester 20 September 2015

  Lowlands? Jeetje ik wist niet dat je het zo ver geschopt had haha. Van mij mag je er zoveel over bloggen als je wilt hoor want ik vind het wel cool!

  Reply
 8. Karlijn 20 September 2015

  Deel 2, deel 2! En wow, Lowlands, dat is echt heel gaaf. Niet veel mensen kunnen zeggen om daar te hebben mogen optreden :)

  Reply
 9. LogPoes 21 September 2015

  Jaaa! Dit is zeker interessant genoeg voor een deel 2. En 3, en 4, etc. Overigens was het sowieso een uitstekende beslissing om f*ck Engelse Taal en Cultuur in Amsterdam te zeggen. Zegt de zure student met spijt die hopelijk over 19 weken afgestudeerd is en letterlijk de dagen afstreept.

  Reply
 10. Lisa 27 September 2015

  Ik vind het ook een leuk verhaal! Heb niet echt vragen, maar wil deel zwei graag lezen!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *