Vegan update

Schermafbeelding 2015-04-24 om 20.34.25

Ik bedacht me net dat ik nu al iets langer dan een half jaar helemaal veganistisch eet, en het leek me tof om daar een update over te schrijven. Want ik krijg zooooo vaak vragen van mensen: “is dat niet moeilijk dan?” “Wat eet je dan nog wel?” “En uit eten dan?” “En eet Tom dan ook veganistisch?”
Snap ik ook wel hoor ;-) ik had ook al die vragen toen ik nog vegetarisch at. Dus ja, een update!

Thuis
Eigenlijk is het thuis nooit een probleem geweest. We doen samen boodschappen en eten samen altijd veganistisch. Gelukkig vind Tom dat helemaal geen probleem! We eten ook eigenlijk altijd wel lekker (niet om op te scheppen hoor, komt voornamelijk door goede kookboeken!;-)). Groente, vlees(vervanger) en aardappels zul je bij ons niet op de bordjes vinden. Blegh.
Dat is ook gelijk een van de grootste voordelen van het veganistisch eten; ik experimenteer veel meer. Eet veel meer verschillend (op de 1000x omaha yakisoba na dan). Ook maak ik veel meer dingen zelf en eet ik (daardoor) gezonder. Tuurlijk denk ik af en toe, als ik moe ben en nog moet koken; “bleeeh ik wil pizza!!” En dat kan dan dus niet.. maar ach, dan maak ik daarna een simpele pasta of koop ik kant en klare pizza bodems (bij de ap!) en dan zit ik ook een half uur later zeer voldaan met een lekkere maaltijd op mijn bord.

Tom eet zelf niet veganistisch. Hij eet dus wel altijd met me mee, maar bij anderen en in een restaurant eet hij vaak vegetarisch. Ook koopt ‘ie af en toe (nouja, dit was laatst voor het eerst) een bakje eieren ofzo, of iets van kaas.

Thuis veganistisch eten vind ik dus absoluut geen probleem. Ja, tuurlijk heb ik wel eens zin in iets makkelijks en mis ik dan het ‘gemak’ dat ik niet eventjes een pizza in de oven kan doen. Maar echt een probleem? Neh.

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.47.38 Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.53.04
Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.53.30

Bij anderen thuis
Aan het begin vond ik het wel even lastig hoor; dan had ik een feestje en/of ging ik ergens eten en dan wist ik niet of ik de wijn kon drinken, en moest ik aangeven dat ik niks dierlijks wilde eten.. ook bij m’n schoonfamilie vond ik dat erg lastig, met kerst en sinterklaas enzo. Ai! Ik houd er niet zo van als mensen moeite voor me moeten doen. Maar eigenlijk reageerde iedereen er heel erg lief en begripvol op. En nu iedereen er van af weet en iedereen wel ongeveer weet wat het inhoudt, is het eigenlijk helemaal niet lastig meer!

Mocht ik nu bij mensen eten die ik niet heel goed ken, neem ik ook gewoon even door wat ik wel en niet mag eten. Daarnaast stel ik zelf ook wel eens voor om te koken, om iets te helpen verzinnen of ik stuur bijvoorbeeld de link van de VeganChallenge. Of ik neem zelf iets mee. Als we bijvoorbeeld soep gaan eten neem ik zelf een stokbroodje mee (en laat ik weten welke bouillon vegan is ;-)).

Als het eten al klaar is en er is iets waarvan ik niet 100% zeker weet of het vegan is eet ik het meestal wel gewoon op. Het hangt er natuurlijk van af wat het is, runderbouillon ga ik zeker niet opeten/drinken, maar een stokbroodje met een E-nummer dat dierlijk óf plantaardig kan zijn? Tsja, zo streng ga ik ook weer niet zijn.
Ik probeer hier voor mezelf gewoon een leefbare balans in te vinden.

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.53.16rp_Schermafbeelding-2014-06-09-om-08.58.40.png

Uit eten
Awlordy, de eerste keer ‘uit eten’ was een High Tea. Ik had van tevoren gebeld om aan te geven dat ik vegan eet, dat was helemaal geen probleem! Samen even doorgenomen wat ik dan wel en niet mocht. Ja hoor, dat kwam goed zeiden ze!
Nouja, je voelt ‘m al aankomen denk ik? Iedereen had een stukje quiche, ik een geroosterde witte (in wit brood zit altijd melk) boterham met super vette gebakken champignons (wel in olie vertelde ze er bij). Toen kon iedereen kiezen uit lekkere broodjes en kreeg ik (weer) witte boterhammen en volkoren boterhammen met veel (soja!)boter en jam, en veel sojaboter en komkommer. Aan de ene kant wil je niet zeuren omdat ze wel om je gedacht hebben, maar aan de andere kant was het gewoon niet echt lekker.
Vervolgens werden er taarten en cupcakes en scones met jam en clotted cream naar binnen gebracht, oooh het zag er zó lekker uit allemaal!! .. en ik kreeg een bakje met in stukjes gesneden fruit met golden syrup. Ah wat vond ik dat naar zeg.. ik heb er verder niks van gezegd (had ik misschien moeten doen) maar het viel me wel tegen.

Verder ben ik veel gaan eten bij restaurants waar ze echt vegan/vegetarische dingen op de kaart hebben; Gys, Rammenas (Utrecht), Spirit, Bagels & Beans, Heavenly Cupcakes (R’dam).
Maar we aten ook bij Don Quichot in Apeldoorn. Ook hier belde ik van te voren even op, en noemde alles op wat ik dan niet mag (wil ;-)) hebben. Het was geen probleem zeiden ze.
En dat was het ook niet! De eigenaar van het restaurant zei dat ze (hij en de koks) al de hele dag aan het nadenken waren wat ze me zouden voorschotelen. En het was zooo lekker! Een lauwwarme salade met shii-takes voor, een halve gestoomde flespompoen met heerlijke geroerbakte groentes en een sausje als hoofd, en na 3 smaken sorbet ijs.
Het was súper lekker en doordat ze daar zo enthousiast waren voelde ik me helemaal geen ‘moeilijkdoener’. Echt een aanrader, mocht je in de buurt wonen (wel echt even bellen dus van tevoren!).

Ook op mijn werk gaat het met eten eigenlijk altijd goed! Zoooooo lekker is het eten daar altijd! Wauwie.
Oja, en had ik zelfs bij Van der Valk genoeg lekkers te smikkelen!

Het is dus gewoon belangrijk om (een paar dagen) van tevoren te bellen en door te nemen wat je wel en niet mag. Daarnaast zou ik de volgende keer bij een high tea of iets dergelijks echt even vragen wat voor ideeën ze voor me hebben, en anders stel ik wel voor of ik zelf wat mee mag nemen, of ik ga gewoon niet (kan natuurlijk niet bij elke gelegenheid). Maar het beste bij zoiets is denk ik zelf een locatie voorstellen; er zijn namelijk genoeg locaties waar ze een vegan high tea (kunnen) aanbieden.

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.44.09       Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.47.26

Mis je dan niks? Ik zou het nooit kunnen hoor!
Zoals ik al zei mis ik pizza soms wel. Daarnaast mis ik af en toe geitenkaas, gewone kaas en Ben & Jerry’s. Maar ach, geitenkaas verdwijnt vanzelf wel weer uit m’n hoofd. Gewone kaas is makkelijk te vervangen met vegan kaas (yum) en Ben & Jerry’s is bezig met een VEGAN VERSIE AAAAHHHH!!! OMG.
Daarnaast weet ik wat voor lijden er achter die producten zit en als ik daar even aan denk wil ik het ook niet eens meer. Dat weegt echt niet tegen elkaar op voor mij.

Het ‘ik zou het nooit kunnen’ gedeelte vind ik lastig, ik denk dan ‘je wilt het gewoon niet, íedereen zou het kunnen’. En dat is oké; als je het niet wilt, prima, wat je wel en niet eet is je eigen keuze en ik vind dat iedereen die keuzes moet respecteren. (oke behalve als je graag kleine kinderen wilt eten. Not cool dude.)
Nog even een beetje nuanceren: Natuurlijk maken sommige allergieën en omstandigheden (ziekenhuis, ziek, thuis wonen) het wel lastig, soms misschien écht onmogelijk, maar uiteindelijk is het naar mijn mening een kwestie van een keuze maken: een kwestie van wíllen en er moeite voor willen doen, niet een kwestie van kunnen. (En geloof me; ik ging 3 jaar geleden eens 1 week vegan eten en at op de 2e dag al weer een broodje kaas. Ik dacht ook dat ik nooit vegan zou kunnen worden maar zelfs ik kan het ;-))

Non-food
Ik houd natuurlijk ook rekening met het veganisme op andere vlakken. Dit gaat ook prima. Met make-up en verzorgingsproducten vind ik het nog wel eens lastig omdat ik van veel ingrediënten geen idee heb wat het precies is. Dus ik google er dan op los in de hoop iets te vinden. Soms lukt dit en soms niet helaas. Maar er is echt wel genoeg te vinden. Er is gewoon iets meer research voor nodig.
Maar ik gebruik ook gewoon heel veel ‘basis’ producten; amandel olie, kokosolie, rozenwater, zulke dingen. Dan weet je gewoon zeker dat er verder niks in zit. Oja, en m’n eigen zeepjes natuurlijk! Als ik m’n zeep van nu op heb ga ik daar lekker m’n oksels mee boenen ;-)

En dus?
Ik ben elke dag nog blij dat ik eindelijk de keuze heb gemaakt om compleet veganistisch te eten. Ik eet veel gevarieerder en hoewel het soms even lastig kan zijn weet ik waarom ik zo ben gaan eten; ik wil kunnen eten en weten dat er geen dieren voor gestorven zijn.

Wat me ook nog opviel, is dat mijn band met eten en mijn kijk op mijn eigen lichaam een stuk beter is geworden sinds ik veganistisch eet. Ik let minder op wat ik eet en heb er veel minder problemen mee als ik eens een zak chips opeet of ‘nTony reep (in m’n eentje)(in 2 uur). Ik ben ook minder negatief over mezelf, over mijn lichaam. En dat is echt een heel bijzonder en een bijzonder fijn bijkomend voordeel van mijn keuze.
Ik hoor dit trouwens van meer mensen. Veel mensen met een eetprobleem merken dat hun band met eten en de band met hun lichaam gezonder wordt nadat ze vegan zijn gaan eten. Dat vind ik echt bijzonder!

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.58.28 Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.57.05

Eten jullie nog bepaalde dingen niet? Of juist wel? Ik ben benieuwd :-)
Een heeeeel fijn weekend ook trouwens!

20 Comments

 1. Femke 25 April 2015

  Wat leuk geschreven, super interessant ook :)

  Reply
  • Anne-Fleur 25 April 2015

   Dankjewel! Leuk om te horen :-)

   Reply
 2. Elsbet | La Vie Pure 25 April 2015

  Superfijn om te lezen! Ik denk dat ik het zelf ook nog zou overwegen, maar ik wacht nog even tot ik 18 ben!

  Reply
  • Anne-Fleur 26 April 2015

   Dankjewel! Tof dat je over nadenkt! Het is ook wel fijn om wat ouder te zijn ja denk ik :-)

   Reply
 3. Eva 25 April 2015

  Ik voel me nou zo egoistisch om te zeggen maar beter eerlijk dan eeh niet, ik wil volledig vegan niet. Ik kán het wel, want zoals ik een flexitarier ben ben ik ook een flexivegan (eeeh? haha :D) en heb ik periodes en dagen dat ik bewust alleen vegan eet. Maar soms kan en wil ik er even niet bij stilstaan omdat veel bezoek, veel stress op andere vlakken, veel uiteten, veel whatever.. er is altijd wel een reden, en dan ga ik aan biologische streekproducten. Ik weet wel dat het niet zo goed is als full on vegan maar als ik het dan weer vergelijk met een jaar of twee geleden is dit een manier van leven en eten waar ik me veel beter bij voel.

  En ik wilde net vragen of je misschien wat recepten wilde delen en nu valt me je recepten-categorie op, ik neus ‘m even uitgebreid door hoor ;)

  Reply
  • Anne-Fleur 26 April 2015

   Haha eerlijk is altijd beter! ;-p Maar ik hoop ook niet dat ik je met deze post een slecht gevoel heb gegeven, dat was helemaal niet m’n bedoeling! Het is zo persoonlijk hoe je eet en wat voor keuzes je maakt. Ik meen echt dat iedereen dat gewoon voor zichzelf moet kiezen. Maar het klinkt ook also je dat ook echt doet! Ik herken heel erg wat je zegt, om veel van die redenen ben ik ook lang vegetariër gebleven, en toen ineens kreeg ik rust (in m’n hoofd ofzo?;-)) en kon ik er echt voor kiezen. En ach of het ‘niet zo goed is’.. uiteindelijk is het jouw leven en kan je het beste doen waar je je fijn bij voelt!
   Als je vegan gaat eten alleen maar omdat dat ‘beter’ is dan gaat het je alleen maar tegen staan denk ik. Maar wel heel tof dat je wel periodes hebt dat je bewust vegan eet!

   Haha leuk! Ik hoop dat er wat bij staat! Ik wil sowieso nog wel meer recepten delen, misschien maar eens doen ;-)

   Reply
 4. Linda 26 April 2015

  Wat een goed en mooi stuk! Normaal scroll ik vaak door lange artikelen heen maar ik heb nu elk woord gelezen. Heel inspirerend en motiverend om zelf ook eens wat betere keuzes te maken… Wat fijn ook dat veel restaurants er rekening mee houden en in sommige gevallen het zelfs als een uitdaging zien!

  Reply
  • Anne-Fleur 26 April 2015

   Dankjewel! Dat vind ik echt heel tof om te lezen!!
   Ja ook wat dat betreft is het heel fijn dat langzaamaan steeds meer vegan veganistisch gaan eten; meer opties in restaurants, joepie! ;-)

   Reply
 5. Lisa 27 April 2015

  Oké, ik las dit echt net nadat ik een nacht superlang na heb lopen denken over deze kwestie. Ik ben bijna negen jaar vegetariër en ik vind al ongeveer even lang dat ik eigenlijk veganistisch moet eten, maar… I just can’t. En dat vind ik heel lame van mezelf, want ik vind het ook altijd heel stom als mensen dit zeggen maar dan over vegetarisch eten. Want uiteindelijk is het gewoon mogelijk, maar ik wil het niet hard genoeg.
  Het verschil is natuurlijk wel dat vegetariër zijn écht makkelijk is: de koopt gewoon geen vlees en je hoeft zelden wat af te slaan. Ja, af en toe een bitterbal, of andere borrelhapjes. Maar je hoeft echt nooit na te denken voordat je een restaurant binnenloopt, er is altijd wel een vega optie. Verder kun je overal gewoon een broodje kopen, met kaas of zo. Terwijl dat als veganist niet kan Je kunt geen gewone taart eten! Je kunt geen koekjes eten! En dat is op zich allemaal wel te doen, behalve op het punt dat andere mensen de hele tijd rekening met je moeten houden. En dat lijkt me zo moeilijk, want ik eet best wel vaak bij andere mensen en ik voel me al een beetje bezwaard met het feit dat ik vegetarisch eet. En als ik denk waar je dan allemaal rekening mee moet houden (niet alleen met koken maar dat ze dan ook niet als toetje een pak ijs open kunnen trekken) word ik zoooo moe en dan denk ik laat maar. En dan vind ik mezelf weer superstom. Dat dan weer wel.
  Ik zou natuurlijk kunnen beginnen met zelf alleen nog maar vegan dingen te kopen, maar dat zou voor mezelf ook weer zo nutteloos voelen (ik koop wel eens sojayoghurt en dan denk ik ook, waarom doe ik dit, het kost alleen maar geld en dadelijk ga ik toch ergens heen waar ik dierlijke producten ga consumeren)

  Conclusie: help me die innerlijke rust te krijgen om veganist te worden :’)

  Reply
  • Anne-Fleur 28 April 2015

   Ja de stap van vegetariër naar veganist is groter dan de stap van vlees naar vega.. Ik herken heel erg dat bezwaard voelen bij andere mensen. Dat was voor mij ook echt een van de dingen waardoor ik heel lang getwijfeld heb. Misschien heb je hier iets aan: http://florainthegarden.nl/waarom-ik-vegan-ga-en-er-zin-in-heb/ Iets wat ik schreef toen ik besloten had vegan te gaan.
   Want ook dat je jezelf dan weer stom vindt omdat je het niet wilt/doet ken ik ook heel goed! Ik denk ook eigenlijk niet dat ik vegan ‘wilde’ worden, maar meer dat ik op een gegeven moment me echt rot voelde als ik iets dierlijks at en ik zo wel die keuze móest maken. En dan is het ook wel fijn, want het is ook ineens een stuk duidelijker. Waar ik eerst nog wel eens twijfelde ‘zal ik dit taartje nou eten? er zitten waarschijnlijk geen vrije uitloop maar scharrel-eitjes in..’ weet ik nu gewoon ‘nee, ik eet dit niet meer’. En dat geeft wel veel rust (en het is goed voor de lijn ;-D god nee niet een van de redenen waarom ik vegan ben geworden hoor). Ja en die toetjes.. je hebt ook pakken sojavla voor ‘n euro, of soja ijs, of sorbet ijs! Dat is ook altijd vegan. Maar ja ;-)

   Haha ja wajo sojayoghurt is zo duur hè!

   Tsja als je het gewoon niet wilt, dan wil je het niet. Je moet er denk ik wel met enig enthousiasme naar uitkijken (toen ik het besloten had, had ik er ineens wel zin in en vond het ook wel erg spannend eigenlijk) want anders wordt het lastig, in ieder geval aan het begin wel.
   Maar mocht je toch twijfelen (misschien later) dan wil ik je echt de vegan challenge aanraden. En Dieren Eten/Eating Animals van Jonathan S. Foer. En de docu’s die ik in de blog van het linkje hierboven ook noem.
   Cold Turkey had voor mij nooit gewerkt, ik heb er bijna 2 jaar over gedaan om de keuze te maken en heb denk ik zo’n 1,5 jaar gedacht en gezegd dat ik nooit echt helemaal veganistisch zou gaan eten. En dan toch.. ;-)

   Maar goed, ja, het is ook wel lastig, en je hebt er ook wel tijd voor nodig. Zeker als je op de ingrediënten van dingen gaat letten. Ja en nogmaals, als je het niet wilt dan wil je het niet. En dan moet je denk ik ook proberen dat te accepteren en niet jezelf stom vinden ;-)
   (Oke lang verhaaaal)

   Reply
 6. Lisa 29 April 2015

  Dankjewel voor je lange verhaal! :D Daar heb ik zeker wat aan. Leuk om die oude blog ook te lezen!

  Ik denk dat ik twee problemen heb:
  1) Ik hou er met dit soort dingen niet van om het ‘een beetje’ te doen. Ik besloot immers ook de ene dag van de ene op de andere dag te stoppen met vlees eten (oké, ik at nog heel even vis, en ik heb nog wel eens stiekem een plakje salami gegeten, maar goed, ik was 15), want zoals ik al zei, als je iets een beetje doet, voelt het voor mij zo nutteloos en gedoe om niets (terwijl ik weet dat alle beetjes bijdragen, ik zeg ook niet tegen flexitariërs dat ze net zo goed dagelijks naar de KFC kunnen gaan). Maar ja, van de ene op de andere dag stoppen met dierlijke producten is (in ieder geval voor mij) niet te doen.
  2) Ik wil het niet graag genoeg, ben ik bang. Je zou denken, geen probleem, lekker makkelijk, maar ik wil het wel graag genoeg willen :’) Omdat ik weet dat het beter is. Ik moet Eating Animals maar gauw lezen, daar loop ik al jaaaren tegenaan te hikken. En die docu’s kijken.

  Ik denk dat ik voor nu maar ga proberen (j om in ieder geval zelf geen dierlijke producten in huis te halen (ik ga straks boodschappen doen en concreet betekent het alleen maar dat ik weer die dure sojayoghurt ga kopen, ik heb nog redelijk wat kaas en koffiemelk :’)) Oh wacht, en ik kan geen koekjes kopen, althans, ik moet dan even kijken wat ze bij de Jumbo hebben.

  Dit wordt een interessant experiment… :’)

  Bedankt voor alle tips!

  Reply
  • Anne-Fleur 29 April 2015

   Ja toen ik vegetariër werd heb ik dat ook van de een op andere dag gedaan (ooit nog eens een saucijzenbroodje maar ook ik was 15 ofzo, en ik kon niet zo goed tegen groepsdruk.;-)) Maar je hoeft het niet als een beetje te zien als je vegan wordt. Zie het gewoon als uitproberen. Of doe zo’n vegan challenge want dan doe je het niet ‘een beetje’ maar 100%! Alleen dan gewoon maar 1 maand. En herhaal die maand dan nog eens. Dat werkte bij mij echt zo zo goed.

   Maar goed je “2)” is natuurlijk belangrijker eerst (of nouja, nu klinkt het alsof ik je ‘probleem ga aanpakken’ ;-) niet de bedoeling zo!). Ik denk dat het heel natuurlijk is dat je het niet wilt, en dat je die docu’s niet wilt kijken en het boek niet wilt lezen. Dat had ik ook, ook misschien wel uit soort van ‘tsja straks kijk ik dat allemaal en dan móet ik wel..’. Maar het zijn wel echt mooie informatieve, interessante, soms heel nare docu’s. Deze is misschien wel mooi om mee te beginnen: https://www.youtube.com/watch?v=19qSsUI79Ro
   Mocht je geen munnies hebben voor Eating Animals kan ik ‘m wel aan je uitlenen!

   Haha dat is tof om te horen! :D Ik denk ook wel dat Martine gelijk heeft wat dat sojayoghurt pak betreft, alle beetjes helpen. (het is gewoon zo duur dus ik koop maar geen yoghurt meer ;-)). Jaaa en koekjes zijn er zeker nog! Oreo’s, robuuste koeken van LU, veel speculaasjes, veel bio koeken.. maar die link die Martine post is fijn: gewoonvegan.nl
   De VeganChallenge site heeft ook een lijstje met vegan supermarkt producten volgens mij!

   Ben benieuwd hoe je experiment gaat verlopen haha :-) eetsmakelijk iig ;-)

   Reply
   • Lisa 1 May 2015

    Oké, mijn experiment is van start gegaan! Nou ja, nog niet helemaal, want ik heb vandaag en gisteren gewoon yoghurt en kaas gegeten die ik nog had. Maar ik heb geen nieuwe gekocht. Verder hoefde ik niet zoveel aanpassingen te doen, ik heb punselie-koekjes gekocht (ik had van tevoren opgezocht of die vegan waren maar toch ben ik bang dat als ik dit nu opschrijf ze ineens toch niet vegan zijn :’)), en omdat ik geen kaas kon kopen voor op wraps wilde ik knoflooksaus kopen (ben niet zo’n sauzeneter, maar ja, iets moet de leegte vullen die de kaas achterlaat) en dat kon niet want niet vegan, dus toen heb ik chilisaus gekocht. En sojayoghurt dus. Dat was inderdaad niet zo ingewikeld.
    Ik denk dat ik het toch maar stap voor stap ga proberen. Ik wil ook wel de vegan challenge doen, maar ik durf het mijn ouders niet aan te doen (mijn zusje krijgt allemaal aparte maaltijden wegens ziekte, en mijn moeder is onlangs van de ene op de andere dag allergisch geworden voor bijna alles). Ik woon wel op mezelf, maar ik eet en slaap (dus ontbijt) er toch best vaak. Misschien doe ik in oktober mee aan de officiële, dan is er meer peer pressure, plus dan kan ik voor die tijd alvast een beetje oefenen, ook met E-nummers enzo ;)
    Wat betreft punt 2): Ik weet niet zo goed waarom, maar ik vind het kijken van die documentaires niet echt moeilijk, alleen maar interessant (ik heb gisteren tijdens het eten Forks over knives gekeken, wel leuk om ook die gezondheidsvoordelen te horen :) Thanks voor die YouTube-link trouwens, ga ik binnenkort ook kijken), alleen dat boek… ik weet niet wat het is! Ik hou juist zoveel van lezen. Maar ja, het is wel een beetje HET mainstream boek over dit onderwerp, dus het moet gewoon gebeuren. Na die sojayoghurt heb ik trouwens zeker geen munnies meer (hehe) dus ik wil het boek wel van je lenen – als het kan tenminste, want ik weet eigenlijk niet meer zo goed waar jij woont? (alleen dat het niet in Rotterdam is :P)
    Oké, sorry voor dit lange verhaal, ik ben gewoon enthousiast :’) (Ik hou gelukkig veel van experimenten) Wederom bedankt voor alle tips en het meedenken!

    Reply
    • Anne-Fleur 6 May 2015

     Nouja maar het zou ook zonde zijn om dat zo maar weg te gooien natuurlijk. Maar super tof! Punselie.. dat ken ik helemaal niet! .. Oh ja die zijn gewoon vegan zie ik! https://vegetus.nl/vegan-koek-snoep-en-chips/ Oehhhh dan moet ik die ook gaan kopen!
     Voor de knoflooksaus: je hebt vegan mayo van remia (mayolijn 100% plantaardig, in een pot) misschien kun je het daar zelf mee maken, als je daar zin in hebt ;-p
     Hmm oja.. dat lijkt me ook wel moeilijk dan om het thuis te vragen.. maar misschien zou je bijv zelf eens kunnen koken? Om de allergieën van je moeder moet vast heen te koken zijn?
     Tof! Ja dat werkt toch wel fijn als je echt in zo’n maand mee doet. Krijg je ook dagelijks mailtjes enzo, dat werkte voor mij ook wel goed.

     Haha misschien omdat je juist het idee hebt dat het zo ‘moet’? Ik woon in Utrecht! Jij in Amsterdam toch? Daar ben ik af en toe wel, maar geen idee of dat nog lang gaat duren ;) Wonen jouw ouders in Rotterdam? Of heb ik dat verzonnen? Want m’n zus woont in R’dam dus ik zou anders ook eens kunnen vragen of je ‘m bij haar op kunt halen ofzo.

     Neee lang verhaal is leuk! :D Ik vind het echt super tof dat je nu met je vegan experiment bezig bent! :D Ik denk graag mee dus mocht je nog vragen hebben dan vraag je die maar gewoon!

     Reply
     • Lisa 8 May 2015

      Die punselie-koekjes zijn echt superlekker, dus ik zou ze zeker kopen :D

      Haha, wat betreft bij mijn ouders koken: daar had ik niet eens aan gedacht :P Ik vergeet wel eens dat ik volwassen ben en dat soort dingen gewoon kan doen. Maar wat ik vooral bedoelde met dat ik het mijn ouders niet aan durf te doen, is aan hen vragen bepaalde dingen in huis te halen, want ze hebben al zo’n eindeloze boodschappenlijst door eerdergenoemde zaken. Maar goed, zelf een keer koken is sowieso een leuk idee en producten vervangen kan misschien ook stapsgewijs.

      Wat betreft het boek: ja, ik denk dat dat het is, dat het te erg ‘moet’. Maar ja, het moet, het moet! Waar in Utrecht woon je precies? Ik kan het misschien ook wel een keer in Utrecht ophalen, ik ben daar heel lang niet geweest (althans, niet buiten Centraal Station, want daar kom ik altijd doorheen als ik naar Rotterdam ga – daar wonen mijn ouders inderdaad! Ik kan ook wel naar je zus gaan, maar dat is misschien evenveel gedoe? Rotterdam is best groot…)

      Mijn experiment gaat trouwens best goed! Al heb ik volgens mij op gisteren en vandaag na alsnog iedere dag wel iets dierlijks gegeten. Ik was een paar dagen terug op de universiteit en daar moest ik lunch kopen, dat vond ik wel lastig om goed te doen – ik had minestronesoep en een bruin broodje (zonder beleg, om erin te dopen), maar wie weet zat daar wel melk ik. In durfde het alleen niet te vragen, dus ik at het maar gewoon. :’) Ik zou wat dat betreft ook wel tips willen vragen, maar dat is waarschijnlijk gewoon dat je het moet doen…
      Ik hoop echt dat ik snel kan verhuizen naar een plek waar ik een eigen keuken met combimagnetron heb zodat ik een beetje leuke zondagochtendontbijtjes kan maken – als ik nu met mijn vriend ontbijt in het weekend bestaat het leukste deel altijd uit ei en croissantjes, dus dat wil ik wel vervangen voor iets beters voordat ik met goed fatsoen die dingen van het menu kan schrappen (althans, als we bij mij zijn en voor mij, ik ga niet zeggen dat hij niks mag eten natuurlijk). Ik moet het presenteren als iets aantrekkelijks, niet als een beperking! (God, ik hoop dat hij dit niet te lezen krijgt :P) Ik ben sowieso begonnen met wat beter en afwisselender koken – mijn avondmaaltijden waren al heel vaak (toevallig) vegan, maar voor andere mensen misschien een beetje saai (ik hou van saai eten), dus ik wil gewoon de beste kok in mijn omgeving worden om iedereen enthousiast te maken. Pas als ik dat kan, durf ik ‘moeilijk’ te gaan doen, denk ik.

      Weer een lang verhaal, maar gelukkig mocht het! :)


     • Anne-Fleur 13 May 2015

      Zoo sorry late reactie!

      Jaa oh zo, nee ja dat snap ik.. wat voor dingen mag je zusje allemaal niet eten dan? (of wat juist wel?) Als je het daar over wilt hebben natuurlijk.
      Je zou ook kunnen kijken naar welke dingen ze nu al in huis hebben die al vegan zijn, misschien valt het wel hartstikke mee! Of neem bijvoorbeeld zelf af en toe iets mee wat jij dan in plaats van iets van hun kan eten. (Bijv, sojaboter, of bouillon, of die punselies!;-))
      Maar ik snap dat je je bezwaard voelt aangezien ze al met zo veel dingen rekening moeten houden.

      Ik woon heel erg dicht bij het station (Croeselaan, aan de jaarsbeurszijde is dat) Maar ik werk dus ook bij the Smoothie Company nu en die zit ook heel erg dicht bij het station (en smoothiesss). Ik denk dan wel dat jij vaker in Utrecht komt (al is het alleen maar het station ;-)) dan ik in Rotterdam.. dat zou wel weer even kunnen duren. Aan de andere kant ben ik wel komende week dinsdag weer in Amsterdam! Misschien kunnen we meeten op centraal ofzo? Zie maar wat voor jou handiger is:)

      Ah wat goed! :D Ach en dat maakt ook niet uit toch? Het hoeft niet perfect te zijn. De meeste bruine broodjes zijn wel vegan (wit brood en zachte witte bolletjes eigenlijk vrijwel nooit). En die minestronesoep, alleen de bouillon zou wel eens niet goed kunnen zijn? Maar idd.. dat is het wel met vegan eten; je moet gaan vragen. Maar dat heeft voor mij ook wel even geduurd hoor voordat ik dat durfde!
      Qua tips is het idd vragen ;-) ik kan me wel voorstellen dat ze bij een universiteitskantine misschien niet altijd zo goed weten wat er in zit..

      Ahhh ja een oventje/combimagnetron is wel echt fijn ja.. maar er zijn ook genoeg lekkere dingen te maken zonder! Zelf cruesli maken bijvoorbeeld, en dat dan in een smoothiebowl (of gewoon yoghurt;-)). Of ehh.. vegan wentelteefjes? Of een “eitje” van kikkererwtenmeel (is wel echt anders dan ei). Of pannenkoeken!!
      Je hebt ook tante fanny croissantdeeg (vegan!) maar dat moet je dus wel in een oventje afbakken (en ik vond het ook wel minder lekker, maar ach gewoon heel veel boter en jam ;p)
      Hahah inderdaad iets aantrekkelijks! Dat komt vast goed :p Misschien staan er wat leuke dingen in het ontbijtboek van de Groene Meisjes?
      Haha waar moet ik aan denken bij saai eten?


 7. Martine 29 April 2015

  Wat een tof stukje! Ik ben het helemaal met je eens wat het ‘willen’ betreft. Ik heb er ook bijna twee jaar over gedaan om van vegetariër naar vegan te gaan, eigenlijk alleen maar omdat ik het nog niet graag genoeg wilde. Inmiddels toch al weer bijna twee jaar vegan, en als het een beetje meezit blijf ik de rest van mijn leven zo.

  Als antwoord op Lisa’s reactie hierboven, ik denk juist wel dat ieder pak sojayoghurt dat je koopt in plaats van koeyoghurt zin heeft! Beter inconsequent goed dan consequent fout toch? Alle kleine beetjes helpen om de wereld mooier te maken voor mensen en dieren. Als je af en toe nog een stukje taart eet, of vegetarisch eet buiten de deur, dan kun je nog steeds heel veel goed doen door thuis zo veel mogelijk vegan te eten.
  (Part time) veganisme is soms moeilijk, maar als je eenmaal concrete stappen gaat zetten blijkt het meestal makkelijker te zijn dan je van tevoren had gedacht. Er zijn véél meer vegan producten dan je denkt, ook ijs en koekjes, kijk bijvoorbeeld maar eens op deze site: https://gewoonvegan.nl/ En je omgeving went er na een poosje vanzelf aan. :-)

  Reply
  • Anne-Fleur 29 April 2015

   Dankjewel! .. Ja toch gek hè om nu te bedenken dat je het ooit nog niet graag genoeg wilde.. maar goed dat is nou eenmaal een proces. Beter laat dan nooit ;-)

   Ja je hebt daar wel gelijk in, de sojayogurt. En gelukkig bestaan er tegenwoordig zo veel fijne sites (haha zoals die van jou!:-)) en facebook-groepen met allemaal info.

   Reply
  • Lisa 1 May 2015

   Dankjewel voor de tips en het meedenken, allebei je sites zijn erg tof en handig! Wat betreft dat beter inconsequent goed zijn dan consequent fout: grappig dat je dat zegt, want ik zeg dat dus al-tijd als iemand iets zegt over dat ik nu eieren eet oid. Maar goed, dat moet ik ook in deze situatie tegen mezelf zeggen ;)
   Verder heb je gelijk over dat het makkelijker is dan je zou verwachten – na één tripje naar de Jumbo ben ik er al achter dat thuis vegan eten sowieso goed te doen moet zijn…

   Reply
 8. […] was het een jaar geleden dat ik de overstap maakte van vegetariër naar veganist. En zoals ik een half jaar geleden ook al schreef ben ik nog steeds elke dag blij met m’n keuze. Er is geen dag geweest dat ik […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *