Recept: Spekkoek Havermout

Schermafbeelding 2015-04-29 om 10.34.58
Oioioi, ik weet niet wat jullie, maar ik vind havermout zó fijn als ontbijt! Ik ben een echte koukleum, en een hongerig beertje. Dus als ik ‘s ochtends op sta gaat een grote, verwarmende, kruidige kom havermout er altijd goed in.

Eigenlijk sinds ik bedacht: “wacht even.. spekkoek.. spekkoekkruiden.. spekkoekkruiden in de havermout.. SPEKKOEK HAVERMOUT!” Eet ik elke ochtend spekkoek havermout. Oke, af en toe ben ik lui en gooi ik er alleen kaneel in, maar bijna altijd eet ik nu dit heerlijk verwarmende kruidige havermoutpapje.

WAT HEB JE NODIG:
– 50 gram havermout
– 200 ml plantaardige melk of water (of half om half)
Je kunt natuurlijk altijd meer of minder havermout en melk gebruiken, ik doe het altijd een beetje op de gok.

– Kaneel
– Gember
– Nootmuskaat
– Kardemom
– (Ster)Anijs
– Kruidnagel
alle kruiden zijn in poedervorm

Eventueel, voor extra spekkoekigheid en instagramlikes:
– Pandanpasta, groene pasta, te koop bij de toko

Verder: gooi er gewoon bij wat je er normaal bij gooit! Lekker rozijntjes, dadels, (gedroogd) fruit, noten etc. Of voeg nog wat zoetmiddel of vanille.

DE BEREIDING:
1 / Warm je melk op in een pannetje en gooi de havermout er bij.
2 / Voeg de kruiden toe, doe dit naar eigen smaak. De verhoudingen zijn ongeveer: 1 tl kaneel. 1 – 0,5 tl gember. 0,5 tl nootmuskaat, kardemom en anijs. 1/4 tl kruidnagel.
3/ Proef en voeg eventueel nog wat meer kruiden toe.
4/ Wanneer je de havermout qua structuur goed vindt is ‘ie klaar!

Mocht je helemaal fancy-yolo willen gaan en pandanpasta toe willen voegen, zorg dan dat je havermout redelijk dik is, en doe 1 helft van je havermout in een apart bakje en mix hier de pandanpasta door.
Schep nou om en om een laag groen mengsel en dan weer een laag ‘gewoon’ mengsel.
Ik zou het dan wel uit een glazen bakje eten want anders zie je er niks van!

Schermafbeelding 2015-04-29 om 10.34.58
(ik ben echt te lui om die pandanpasta stap te doen, zoals je hierboven wel ziet)

Mocht je denken, okeeeee havermout, dat lust ik niet, maar spekkoek; omegotje. Ga dan zeker naar de site van Vegetus, waar het lekkerste (vegan!!) recept voor spekkoek ter wereld staat. Het is ook nog eens makkelijk te maken en heel erg leuk om te doen omdat je de koek laag voor laag moet bakken. Je voelt je een echte chef, sowieso.

17 Comments

  1. Martine 29 April 2015

    Wat een leuk idee om spekkoekkruiden door de havermout te doen! (en dankjewel voor de lieve woorden over mijn spekkoek ;-) )

    Reply
    • Anne-Fleur 29 April 2015

      Haha je zult van mij niks anders dan lof horen over je heerlijke spekkoek recept! (Over je hele site sowieso niks anders dan lof ook :-))

      Reply
  2. Martine 29 April 2015

    Ik word van elke leuke reactie opnieuw blij :-) Dankjewel dus! Jouw site is ook echt leuk trouwens. Ik heb hem net aan mijn bloglovin toegevoegd, zodat ik niet vergeet af en toe even bij te lezen.

    Reply
    • Anne-Fleur 29 April 2015

      Ah leuk, dankjewel!! :-)

      Reply
  3. Quinty 29 April 2015

    Havermout is niet mijn favoriet maar dit recept wil Ik wel eens proberen!

    Reply
    • Anne-Fleur 30 April 2015

      Leuk!! Ik hoop dat ‘t zal smaken :-)

      Reply
  4. Elsbet | La Vie Pure 29 April 2015

    Oh, havermout, daar kan je nooit iets mee verkeerd doen bij mij!

    Reply
    • Anne-Fleur 30 April 2015

      Haha nee hè, zo lekker!:-)

      Reply
  5. Sanne 30 April 2015

    Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat! Spekkoek havermout?!
    aaahhhhh dat lijkt me heerlijk Fleur!
    Yum yum yum yum.
    Liefs

    Reply
    • Anne-Fleur 30 April 2015

      Hahah :D hopelijk zal het je ook echt smaken mocht je het eens proberen!
      Liefs

      Reply
  6. Aïsha 1 May 2015

    Wait whaaat?!?! Ja, superindo hier, dus natuurlijk moet ik klikken op alles waar spekkoek op staat! Dit ga ik echt eens proberen, want ik vind havermout dus echt niet lekker. Maar misschien zo wel. Al laat ik denk ik wel de pandanpasta achterwege. Voor mij toch het liefst de normale spekkoek :)

    Reply
    • Anne-Fleur 5 May 2015

      Hahah! Ik hoop dat je het zo dan wel lekker vindt!
      Ah hoort de pandanpasta er eigenlijk niet doorheen dan? Ik ken het alleen maar ‘bruin’/groen gelaagd vanuit de toko’s..

      Reply
  7. Vegan (blog)recepten die ik wil uitproberen – omdat ik dat wil 27 January 2016

    […] De spekkoek havermout van Fleur! Ah, spekkoek.. zo lekker. En ah havermout, ZO fijn. Dus spekkoekhavermout kan alleen […]

    Reply
  8. Koken en bakken en vooral eten – omdat ik dat wil 24 February 2016

    […] gegeten deze week haha. En ik heb nog een boel basilicum over, iemand nog een goeie tip? • Spekkoekhavermout! Ik was al honderd jaar nieuwsgierig hiernaar en eindelijk probeerde ik het en ooooo lekker! Wel […]

    Reply
  9. Utrecht, bananenbrood en analoge fotografie – omdat ik dat wil 5 March 2016

    […] dit blogberichtje kun je zien wat voor lekkers ik heb klaargemaakt! Allemaal aanraders, zoals het spekkoek havermoutje van hieronder, en ook vooral De Groene Meisjes hebben me […]

    Reply
  10. Koken en bakken en vooral eten • omdat ik dat wil 29 December 2016

    […] gegeten deze week haha. En ik heb nog een boel basilicum over, iemand nog een goeie tip? • Spekkoekhavermout! Ik was al honderd jaar nieuwsgierig hiernaar en eindelijk probeerde ik het en ooooo lekker! Wel […]

    Reply
  11. Vegan (blog)recepten die ik wil uitproberen • omdat ik dat wil 29 December 2016

    […] De spekkoek havermout van Fleur! Ah, spekkoek.. zo lekker. En ah havermout, ZO fijn. Dus spekkoekhavermout kan alleen […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *