1 jaar vegan!

Schermafbeelding 2015-10-02 om 08.10.58
Afgelopen 1 oktober was het een jaar geleden dat ik de overstap maakte van vegetariër naar veganist. En zoals ik een half jaar geleden ook al schreef ben ik nog steeds elke dag blij met m’n keuze. Er is geen dag geweest dat ik dacht: nou.. misschien ga ik toch maar weer terug naar vegetarisme. Joepie! Bereid je voor op een post met heel veel HEEL VEEL foto’s van eten en veel sentimenteel gewauwel.

Oke nee ik zal m’n sentimentele gewauwel voor me houden. Ik heb ook eigenlijk niet eens heel veel om te schrijven.. ik kan er namelijk vrij kort over zijn: beste beslissing ooit.
Ik voel me gezond, ik ben aangekomen (en dat is iets goeds), eet onwijs gevarieerd, voel me goed, eet mega lekkere dingen, en voel me vooral veel fijner omdat ik weet dat geen enkel dier pijn heeft gehad voor mijn eten. Daarnaast vind ik het natuurlijk ook heel fijn dat ik het milieu een stuk minder belast dan voorheen!

In ben lid geworden van Vegan Nederland, Vegan Utrecht, What Fat Vegans Eat en Vegan Merengue Hits and Misses (Facebook groepen) en daar heb ik in dit jaar al heel veel aan gehad. Veel positiviteit, goede tips, grappige dingen en heeeeeeeeeel veel foto’s en recepten van lekker eten. Wat wil een mens nog meer. (ok ik kan nog wel wat dingen bedenken maar daar gaat het niet om. DOE NIET ZO FLAUW.)

Schermafbeelding 2015-10-02 om 08.11.17 Schermafbeelding 2015-10-02 om 08.11.44 Schermafbeelding 2015-07-31 om 09.18.30
Schermafbeelding 2015-06-30 om 19.05.52
Zelfgemaakte seitanburgers, eten bij Spirit, bananenijs als ontbijt, vegan hotdogs

Uiteten gaat eigenlijk altijd prima. Ik bel van tevoren en loop even door wat ik wel en niet mag, of ik eet ergens waarvan ik zeker weet dat er vegan opties zijn.
Eten bij andere mensen gaat ook altijd goed. Ik neem zelf iets mee, stel voor om (samen) te koken en/of boodschappen te doen, of ik stel een recept voor. Gelukkig heb ik onwiiijjjjs lieve vrienden die er allemaal super goed rekening mee houden en het vaak zelfs leuk vinden. Er zijn ook echt veel van m’n vrienden zelf wat bewuster gaan eten en dat VIND IK ZO LEUK.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 09.17.01 Schermafbeelding 2015-07-31 om 09.18.19  Schermafbeelding 2015-07-27 om 09.26.20

Courgette spaghetti, tuinbonen risotto, kap karma

Mijn familie denkt en werkt ook heel goed mee, super fijn en lief! Nog nooit nare opmerkingen gekregen, ook niet van m’n vrienden overigens. Sowieso nog niet echt.. geen domme mensen om me heen denk ik dan maar. Want ook op m’n werk is iedereen gewoon heel geïnteresseerd en lief erover. Ik heb natuurlijk ook wel geluk met m’n werk. Vegan smoothies, juices en andere lekkernijen. Wat wil een mens nog m.. laat maar.

Schermafbeelding 2015-06-30 om 19.09.07 Schermafbeelding 2015-06-30 om 19.05.39 Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.58.28
Nachobowl
pizza, oreo’s in chocolade vla, sushi, nacho bowl met boerenkool en cashewkaas

Ik gebruik ook alleen nog maar vegan cosmetica en doucheproducten. Of nouja, ik gebruik nu geen shampoo meer dus eigenlijk heb ik alleen nog zeep. En die is in ieder geval vegan. Anders schrijf ik daar wel eens een aparte post over, ik heb namelijk genoeg enthousiasme om daar een hele post over te schrijven. Dat wordt wat.

Ook ben ik nu voor mijn winterschoenen op zoek naar veganistische schoenen. De Nikes die ik heb zijn al vegan, maar daar kom ik de winter echt niet mee door. Dus ik ga straks lekker veel geld uitgeven aan schoenen die helemaal vrij zijn van dierenleed, yay!
Verder let ik er ook bij nieuwe kleding op dat er niks dierlijks in zit. Ik heb afgelopen jaar nog wel een vest gekocht waar ook wol in zat, maar dit zal ik nu niet meer doen. 

Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.47.26 Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.44.09 Schermafbeelding 2015-04-17 om 09.25.35 Schermafbeelding 2015-04-25 om 09.53.16
Broodje besan-ei, food haul ohmygadddd, cozy hummus bowl, frambozen cupcakes

Of ik me beperkt voel in mijn keuzes? Of ik dingen mis? Of ik het niet onwijs veel gedoe vind? Nee, ik voel me niet beperkt, er is juist een wereld voor me open gegaan aan keuzes. Juist doordat ik soms iets beter moet zoeken probeer ik veel meer verschillende dingen dan ik anders had gedaan! Dingen missen? Nah.. niet echt. Echt niet eigenlijk. Zeker niet nu ik de Bon Ice magnums heb gehad, en de magie van aquafaba heb ontdekt.
Onwijs veel gedoe? Nu niet meer. Tijdens mijn eerste vegan challenge was het alsof ik alleen maar etiketten las, maar nu weet ik al zooo veel dingen uit m’n hoofd (als in; producten waarvan ik weet dat ze vegan zijn) en etiketten lezen doe ik nu ook als een speer. Bijna in ‘n oogopslag weet ik of ik iets mag of niet. Dat gaat dus echt vanzelf.

Al die shit lezen en niet weten of je iets mag of niet leek mij een van de naarste dingen van vegan zijn, maar eigenlijk is dit zo snel gegaan! Zeker ook met behulp van die facebook groepen en de fantastische site (van de evenzo fantastische vrouw die de site heeft gestart) Gewoon Vegan. De vegan community is gewoon een hele fijne die elkaar ook met zulke praktische dingen helpt.

Schermafbeelding 2015-04-17 om 09.26.27 Schermafbeelding 2015-04-17 om 09.24.59 rp_Schermafbeelding-2014-09-22-om-15.18.24.png
Schermafbeelding 2015-10-02 om 08.25.48

Omaha Yakisoba, Fudgy Brownie van Vegetus, Cupcakessssss, pompoentaart

Het moeilijkste aan veganistisch zijn is de omgang met mensen die het niet zijn. Voornamelijk mensen die vlees eten. Ik probeer heel positief te zijn en niet te oordelen maar ik merk soms wel dat ik het echt niet snap dat iemand nog een stuk koeienvlees naar binnen loopt te werken onder het mom van ‘maar het is zo lekker’. Maar ja, je verandert er niks aan door te zeggen “VIEZE VUILE MOORDENAAR IK WIL JE NOOIT MEER ZIEN.” Ik bedoel, ik at ook ooit vlees en vis, en toen at ik nog heel lang eieren en melk en kaas.. het duurde voor mij ook zo’n 12 jaar voordat ik van alleseter naar veganist ging, en hoe graag ik het ook zou willen; niet iedereen zal veganistisch gaan eten. Daar moet ik me gewoon bij neerleggen want anders word ik er doodongelukkig van. En als iemand ook maar een béétje bewuster nadenkt bij wat hij/zij eet, dan ben ik al blij. Bewustwording is al zo belangrijk, en alle kleine beetjes helpen! En gelukkig merk ik dat wel heel erg in m’n omgeving! Dat is echt heel erg fijn.

Oke, uiteindelijk toch nog een meeeega lang verhaal geworden. Ik ben ook echt wel een dochter van mijn moeder (hè mam? ;-)).

Nog even: ik schrijf dit allemaal niet om met een vingertje te wijzen, voel je niet aangevallen, het is je eigen keuze hoe en wat je eet en dit is de mijne en ik schrijf er toevallig over ;-)

Ooo en mocht je denken, hmm veganisme, ik wil het wel eens proberen; het is deze maand vegan challenge (al is die dus nu al wel begonnen) en doe anders eens 1 dagje mee op 4 oktober, eet geen dierendag! :-)

5 Comments

 1. Hester 2 October 2015

  Joe, ik vind het knap! Maar je eten ziet er eigenlijk alsnog retelekker uit, dus ik snap dat je je niet echt ‘beperkt’ voelt of dingen mist omdat je het gewoon aanvult met genoeg andere fijne dingen enzo.

  Reply
 2. Sanne 3 October 2015

  Super goed en fijn en mooi en leuk bericht lieve Fleur!
  Ik vind het zo goed dat je dit doet en dat je je er zo goed bij voelt en het alleen maar positieve dingen heeft gebracht :) en ook dat je familie en je vrienden er zo goed mee om gaan!
  Als ik dit zo lees zou ik stiekem willen dat ik ook zo’n bericht had kunnen plaatsen eind augustus.. Maar ik ben natuurlijk ook wel terug gegaan naar vegetarisme voor een paar redenen en ik voel me nu beter, maar toch haha, je merkt het.. wat zou het tof zijn om veganistisch te eten. Maar het is ook goed zo :).
  Ik heb dat ook ja, dat ik nog steeds echt echt echt niet kan snappen dat iemand een dier eet. Ik vind het zo naar. Het zal ook wel veelal gewoonte zijn en ik denk ook wel dat iemand moed ofzo nodig heeft om over te stappen naar vegetarisme of veganisme, iedereen heeft er wel een mening over en het is geen kleine verandering, maar echt een verandering in levensstijl. Niet dat ik dat een smoes vindt ;) maar ik denk wel dat dat kan meetellen. Toch?
  Nouja. Als wij eten hoe wij er gelukkig van worden, dat lijkt me al heel belangrijk. Ik word in ieder geval altijd nog heel blij als er ergens vegan opties zijn, of bijvoorbeeld van die posters op de stations deze maand!
  Ik vind mezelf alleen nog echt te makkelijk met alle dierlijke producten biologisch kopen. Wat er in de Ah te krijgen is koop ik biologisch en ik eet ook graag biologisch (op stage bijvoorbeeld ook, hoe fijn is dat?!), maar niet alles is in de supermarkt te krijgen. En ik kan het ook gewoon niet betalen nu, haha. Komt wel.
  Oh ik voel me nu een soort van slecht Fleur haha, jij bent zo goed bezig en ik eet een broodje met smeerkaas. Maar het hoeft niet, toch? Op andere manieren probeer ik ook heel bewust en zo veel mogelijk veganistisch te leven, met afwasmiddel en dat soort dingen. Schuldgevoel, haha! Ik zal stoppen ;).
  Liefs!

  Reply
 3. Karlijn 3 October 2015

  Oh men, het eten ziet er allemaal zo lekker uit! Je zou er spontaan trek van krijgen haha. Ik eet zelf vlees, uit gewoonte en omdat ik thuis woon en simpelweg moet eten wat de pot schaft. Dat is echt niet elke dag vlees, maar toch wel vaak. Maar tegelijk ben ik me er wel erg van bewust. Ik probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk vegan verzorging te gebruiken (niet dat ik heel veel gebruik aan verzorging haha), want dat zijn dingen die ik wel zelf in de hand heb. En zodra ik uit huis ga en zelf de gelegenheid heb om te koken is het ook wel mijn plan om over te schakelen naar meer vegetarisch / vegan eten :)

  Reply
 4. Deborah 5 October 2015

  Leuk om te lezen! Ik denk niet dat mensen het snel zouden zien als vinger wijzen, want het gaat over jou, niet over hen. :-) Het enige wat je kan doen is mensen informeren over feiten (voor elk dierlijk product worden dieren gebruikt en gedood), zodat ze zich realiseren dat hun keuze ook invloed heeft op het leven van een ander. Wat ze verder met die iinformatie doen is aan hen.

  Reply
  • Anne-Fleur 5 October 2015

   Dat is waar, ik ben er gewoon bang voor denk ik ;) maar ja inderdaad.. en dat doe ik wel graag, die informatie verspreiden:) brr, ik ben blij dat ik daar niet meer aan mee doe! Dankje voor je reactie!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *