Jaha, dat is een hele mond vol. Maar dat is ook precies wat je straks zult hebben; je mond vol met deze brownie.
Iris schreef een tijdje terug een blog over haar lievelingsrecepten voor iets zoets. Het eerste recept was “Brownies met gezouten caramel” en omg, dat leek me zóooo lekker. Maar het was niet vegan. JA DOEIII.
Dus ik ging aan de slag. Het recept is eigenlijk gewoon een mix van het beste brownie recept ever van Vegetus en dit caramel recept. Maar met een paar kleine aanpassingen mixen die twee net iets beter.
Handig om te weten is dat je de caramel eventueel 1 of 2 dagen van tevoren kunt maken. Voor bereiding hoef je het dan alleen even op te warmen om het weer mooi vloeibaar te maken. De hele brownie is sowieso een dag/paar dagen van tevoren te maken; dat is alleen maar goed voor de smaak.
Wat heb je nodig
Voor de caramel:
– 1 blik (volvette) gekoelde kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen (die fairtrade in blauw/witte verpakking bij de AH is fijn!)
– 1 cup licht bruine suiker (basterd kan ook als je die in huis hebt)
– 1 tl vanille extract
– 1 tl grof zout
Voor de brownies:
– 2/4 cup suiker (1/3 cup met een bergje is ook voldoende)
– 1/4 cup neutraal-smakende olie (ik gebruik zonnebloem)
– 1/2 cup plantaardige melk (gezoet of ongezoet, eventueel chocolade smaak)
– 1 tl vanille extract
– 160 gram pure chocolade (ik gebruik altijd Tony’s, dan eet ik 4 stukjes zelf op en gebruik de rest)
– 3 el cacaopoeder, dit mogen lekker grote scheppen zijn
– 2/3 cup tarwebloem
De bereiding
Eerst maak je de caramel. Het is belangrijk dat het vocht en het vet gescheiden is. Je hebt namelijk alleen het vet nodig.
Schep dit in een klein sauspannetje op laag/mid vuur. Wanneer het vloeibaar is de je de suiker er bij.
Nu moet je zo’n 20 tot 25 minuten blijven roeren; de caramel gaat dan koken en indikken. Het mag flink borrelen maar zorg dat het niet aanbrandt of overkookt, is dit het geval til dan je pannetje even van het vuur.
Doe dan je caramel in een kom om het af te laten koelen en voeg de vanille toe. (Tijdens het afkoelen kun je alvast verder met de brownies) Als het wat verder is afgekoeld doe je het zout er bij. Zorg dat het echt niet te warm meer is; anders lost je zout op!
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed alvast je bakblik met bakpapier.
Meng de suiker, olie, melk en de vanille door elkaar tot de suiker min of meer opgelost is.
Verwarm ondertussen de chocolade au bain marie. Het gaat sneller als je ‘m even in kleinere stukjes doen. Zorg dat de chocolade niet te heet wordt. Voeg dan beetje bij beetje de cacao bij je suikermengsel, meng goed en zorg dat er geen klontjes in zitten. Doe hetzelfde met de bloem.
Als het goed is is de chocolade nu wel gesmolten en je caramel afgekoeld en gezouten (anders moet je nog even wachten). Nu moet je namelijk snel gaan werken; voeg de chocolade bij je browniemengsel en roer goed. Je zult merken dat het al gauw begint te stollen. Wanneer je brownie in het blik zit en je die mooi hebt uitgestreken giet je de caramel over de brownie heen. Je kunt het beste zelf inschatten of je alles wilt gebruiken of niet. Ik had denk ik nog zo’n 3 eetlepels over.*
Pak dan een mes en trek strepen door je mengsels; hierdoor mengen de twee mengsels een beetje.
Bak je brownies 25 minuten (max 30!), je brownies zijn dan nog niet helemaal gestold maar geloof me; dat wil je ook niet. Laat de brownies buiten de oven afkoelen en zet ze vervolgens afgedekt weg.
De brownie is het lekkerste als ‘ie een dag, of minstens een paar uur (jij kleine ongeduld) heeft kunnen staan. Ik snijd de brownie dan meestal in zo klein mogelijke stukjes, want hij is maaaaachtig.
Erg ongezond? Jazeker! Maar dat kan toch best eens af en toe? Als je jarig bent? Of als je ongesteld bent? Of als je een nieuwe baan hebt? Of om te vieren dat de zon weer is opgekomen? Of als je moet ontbijten en het staat er toch?
* Als je nog caramel over hebt kun je er een paar dingen mee doen: opwarmen en over ijs draperen, met een lepel in je mond schuiven, fruit in dippen (appels! yumm). En de laatste is misschien een beetje gek, maar je zult me moeten vertrouwen; op een tosti. (niet met kaas dus trouwens hè ;-) iellll)
ps. IK VERGEET ALTIJD 1 INGREDIËNT TE TEKENEN. Ik zie dit ook áltijd pas als ik de afbeelding in m’n post geplakt heb :'( De melk mist nu. Maar goed, daarom staan het gewone recept er ook bij.. Dat plaatje is toch meer versiering! Toch?! ;-)
Ohhhh<3 mmmh. Zou je heel misschien volgende keer dat je dit maakt je cups willen wegen? Als ik met cups bak gaat t altijd mis, ook als ik de hulp inschakel van omrekenpagina's…
Oh wat stom! Ja zal ik zeker doen! Mocht je ze al eerder willen maken; bij het recept van Vegetus staat ook het gewicht en ml er bij! Als je dan gewoon ongeveer de helft van de suiker doet moet het goedkomen. Die caramel luister namelijk niet zo heel nauw met de suiker, een beetje meer of minder maakt niet uit.
Welke cups heb je dan trouwens? Misschien ligt het daar aan? (ze verschillen soms namelijk in grootte)
Aaaah ook weer zo mooi uitgetekend. Ik ben dol op jouw receptenblogjes. <3
Klinkt super!
Oooh, zo lekker! Maar een dag wachten zie ik mezelf niet doen, tenzij de brownie achter slot en grendel gaat. Ik heb al moeite met koekjes een half uur af te laten koelen :’)
Hahah nee oh dat is ook veels te moeilijk! Gewoon dezelfde dag al van eten hoor! (maar gewoon genoeg overlaten voor de volgende dag zodat ‘ie dan nóg lekkerder is ;-))
Aah wat heb je dat mooi uitgetekend zeg en wat een heerlijk recept. Ook handig dat je het al een paar dagen van te voren kunt maken. Prima voor feestje lijkt me!
Dankjewel! Ja dat is heel erg fijn inderdaad, geen bak-stress op de dag zelf! :-)
Die brownie ziet er heeeeeeerlijk uit.
Net alsof er iemand die zich kan beheersen en zo’n brownie een paar dagen laten staan haha. Ik dus in ieder geval niet! Dat kattenbordje is echt fantastisch trouwens.
Haha ach steeds een stukje eten en dan heb je alsnog de laatste stukjes een paar dagen staan ;p dankjewel er zit ook nog een kopje bij, zo lief!
Caramel, chocolade en zout.. de perfecte combinatie!
Dit lijkt me ZO LEKKER!
Bedaaaankt.
Liefs
Hahah jaaa is ook! Maar weer eens maken.. bedankt voor de herinnering!;-)
Haha, en al gemaakt?
Hij staat nog steeds hoog op m’n lijstje :D misschien van de week! Zaterdag ofzo?
Het leuke van deze post is het recept zelf en die leuke tekeningetjes! Ik houd daarvan :)
Lief! Dankjewel!
Ik schrijf NU alle ingrediënten op en ga dit ZO halen bij de supermarkt en dan ga ik deze lekker maaaaaken. Waarom had ik deze niet in dat blogbericht gezet met blogrecepten die ik nog wilde maken waaaant deze wil ik ook al heel lang maken. En ik ga zo nog wat specerijen halen voor je spekkoekhavermout want die wil ik potverdrie nou ook wel eens een keer proeven.
LEKKER!
Liefs
Dat bordje is trouwens echt te schattig haha!
O WAT LEKKER!
Ik ga nu weer even wachten want hij was nog niet helemaal afgekoeld. Dus pas na het avondeten mag ik weer een stukje. Maar oh oh oh oh die laag karamel eroverheen en die stukjes zout erin, wat heerlijk dit zeg.
Hahaha ben blij dat je het zo lekker vindt :D :D is ‘ie al op?
[…] blogs maakte ik: • Vegan fudgy gezouten caramel brownies – het kan je bijna niet ontgaan zijn dat ik deze heb gemaakt. O wat waren ze lekker! Echt […]
[…] blogs maakte ik: • Vegan fudgy gezouten caramel brownies – het kan je bijna niet ontgaan zijn dat ik deze heb gemaakt. O wat waren ze lekker! Echt […]